Avamoplast produceert tot 100 procent circulaire plastic verpakkingen

Dankzij certificering kan producent van kunststof verpakkingen Avamoplast voortaan tot 100 procent gerecycleerd of biogebaseerd plastic aanbieden. De duurzaamheidsclaim komt ook op de verpakking te staan.

Eind juni behaalde Avamoplast het ISCC PLUS-certificaat voor de categorieën Bio-packaging, Bio-circular packaging en Circular packaging. Daarmee kan de producent van kunststof verpakkingen voortaan polypropyleen (PP) en polyethyleen (PE) verpakkingen op de markt brengen met tot 100 procent circulair, biocirculair of biomateriaal onder het Mass Balance-principe. Met de certificering wil Avamoplast het voortouw nemen op het vlak van duurzaamheid.

Tom De Vlaminck, Operations Manager, legt uit: “Monomaterialen zijn al jaren onze standaard en voor al onze PET-verpakkingen voegen we via thermoformering gerecycleerde content toe in de grondstof. Alle PET die bij Avamoplast wordt verwerkt, bevat sinds meerdere jaren tot 50 procent van dat gerecycleerde materiaal (RPET). Op vraag van de klant kunnen we daarin tot 100 procent gaan.”

Ook voor voeding en medische sector

Gerecycleerde grondstoffen in spuitgietverpakkingen met PP en PE zijn wettelijk niet toegestaan in sectoren met strenge reglementeringen zoals de voedingsindustrie of de medische sector. Voor de productie van PP- en PE-granulaten worden traditioneel fossiele grondstoffen ingezet als basisgrondstof.

Voor die sectoren bieden het ISCC PLUS-certificaat en de Mass Balance-granulaten nu een oplossing. Aan de basis van die granulaten liggen geen fossiele grondstoffen maar bijvoorbeeld chemisch gerecycleerd PP (circular PP), gebruikte plantaardige frituurolie (bio-circular PP) of koolzaadolie (bio PP). Daardoor kunnen verpakkingen voor de voedingsindustrie en medische sector voortaan geproduceerd worden met PP van pakweg biocirculaire afkomst. In hoeverre een verpakking gedeeltelijk of volledig uit Mass Balance-materiaal bestaat, kiest de klant zelf.

“Elke ton die we via Mass Balance op de markt brengen is een ton minder die we uit conventionele fossiele grondstoffen moeten halen en dus een flinke bijdrage tot een meer circulaire wereld”

Zoals groene stroom

Volgens het Mass Balance-principe mengt de producent van kunststofgranulaten aan het begin van de productie een gedeelte circulaire of bio-based grondstoffen met de grondstoffen van fossiele oorsprong. Het eindproduct blijft hetzelfde: PP- en PE-granulaat zoals we dat nu kennen. Met dat verschil dat er aan de basis een gedeelte van niet-fossiele oorsprong is.

Het principe is vergelijkbaar met dat van groene stroom: het eindproduct in je stopcontact (stroom) is niet te onderscheiden van conventionele ‘grijze’ stroom. Wie aan de bron echter mee investeert in groene energie, krijgt daarvoor de nodige groene-stroomgaranties.

Zo werkt het ook bij Mass Balance-kunststoffen. Enkel het percentage aan circulaire of bio-based grondstoffen aan het begin van de keten krijgt een certificaat. Die grondstoffen kan Avamoplast vanaf nu dankzij het certificaat aankopen, verwerken en aan klanten aanbieden.

Claim op de verpakking

Doordat de circulaire en bio-based grondstoffen in hetzelfde productieproces als conventionele grondstoffen verwerkt worden, zijn ze meteen ook voedingsgeschikt. Bovendien is er geen bijkomende ontwikkeling of investering nodig, wat de vraag naar circulair en bio-based materiaal versneld aanmoedigt. Samengevat laat het principe van Mass Balance dus toe om – na die van PET – ook de duurzaamheid voor PP- en PE-verpakkingen te verhogen tot 100 procent.

Avamoplast is een van de eerste verpakkingsproducenten in de Benelux die deze mogelijkheid aanbiedt. Klanten kunnen daarmee vanaf nu, op de PP- of PE-verpakking zelf, claimen dat die tot 100 procent bestaat uit gerecycleerd of biogebaseerd plastic. Inclusief bijhorende officiële logo’s van de ISCC PLUS-garantie.

Het percentage dat klanten willen laten certificeren, moet tussen 20 en 100 liggen maar dat bepalen ze zelf. Het wordt ook in het logo vermeld. De eindconsument wordt zo correct en transparant geïnformeerd over de inspanningen in de keten.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.