Efficiënter verpakken en transportkosten besparen dankzij verpakkingsmachine op maat van Avercon

De Eeklose machinebouwer Avercon ontwikkelde de X7, een verpakkingsmachine op maat, voor de e-commercemarkt. De machine verpakt items tot 40 procent efficiënter en bespaart daardoor tot 20 procent transportkosten. De X7 kwam tot stand met de Digital Twin-technologie van Siemens

De X7 kan volautomatisch duurzame kartonnen verpakkingen maken op maat van elk te verzenden product. Dankzij de technologie van Siemens kon de werking vooraf tot in de puntjes gesimuleerd en getest worden nog voor de machine gebouwd werd.

Lucht en opvulmateriaal

“In de traditionele industrie maakt men dozen die perfect passen rond een bepaald product”, vertelt David Provoost, Sales Manager bij Avercon. “In de e-commerce echter wordt de grootte gereduceerd naar één, waardoor er soms wel 40 procent lucht of opvulmateriaal in een verpakking zit. Zoveel te meer overbodige ruimte in de doos, zoveel te minder dozen je kunt transporteren, en zoveel te meer bestelwagens op de baan moeten. Dat creëert een enorme milieu-impact, om van de milieuschade van opvulmateriaal of stijgende brandstofprijzen nog te zwijgen.”

Avercon ontwikkelt al jarenlang machines voor de maak- en procesindustrie. Op vraag van de markt gingen de ingenieurs en automatiseringsspecialisten aan de slag met de uitdaging om online bestellingen op een efficiëntere manier te verpakken en zo tonnen opvulmateriaal en het transport van lucht te vermijden.

Elke doos is anders

De X7 maakt voor elk product een kartonnen verpakking op maat. Pakketjes worden zo tot 40 procent efficiënter verpakt, waardoor transportkosten met een vijfde verlaagd kunnen worden. De X7 kan elk uur niet minder dan 1.020 pakketjes klaarmaken, verpakken, labelen en verzenden en werkt tot tien keer sneller dan de mens. Het internationale packagingbedrijf Packsize staat in voor de commercialisatie van de machine en verzorgt de dienst na verkoop.

“We ontwierpen een machine waarbij iedere doos op maat van het te verpakken product gemaakt wordt. Iedere doos verschilt van de vorige zowel in lengte, breedte als hoogte en dit aan een snelheid van 1.020 verpakkingen per uur”, getuigt David Provoost.

Mogelijkheden visualiseren

De Digital Twin-technologie hielp om dat proces te simuleren. “We konden verifiëren of de componenten die we getekend hadden ook werkelijk deden wat ze moesten doen. In een machine als deze zitten meer dan 50 servomotoren: elke beweging moet precies op tijd zijn voor de volgende. Door te werken met een digital twin konden we dat hele proces visualiseren.”

Met Digital Twin kunnen machinebouwers de grenzen aftasten van wat er mogelijk is en machines en productielijnen volledig uittesten nog voor ze worden gebouwd. Tegelijkertijd kan de software ontwikkeld worden, wat snelheidswinst oplevert.

Energie recupereren

Naast de duurzaamheidswinst in verpakkingen houdt ook het machine-ontwerp rekening met de milieu-impact. Eddy Nelis, Senior Vice President Siemens Digital Industries: “Omdat je niet alles aan de machine fysiek moet bouwen, verbruik je minder grondstoffen. De kwaliteit van het eindproduct is van bij het begin hoger en er is minder productieverlies om de machine te implementeren bij de eindklant.” Tot slot ging er ook aandacht naar verbruik: de machine is uitgerust met energierecuperatie en stuurt energie terug naar het net.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.