Awards voor duurzame energie 2016

EU-Awards voor duurzame energie 2016

Tijdens de Europese Week van de Duurzame Energie (EUSEW) werden – voor de tiende keer – de Awards uitgereikt voor innovatieve energieprojecten. Uit honderd inzendingen nomineerde de jury drie finalisten binnen de categorieën consumenten, publieke sector en bedrijven.

  • Consumenten: Coopérnico (Portugal) – Test-Achats (Belgium) – Østkraft (Norway/Denmark)
  • Publieke sector: Cyprus Energy Agency (Cyprus) – SEAI (Ireland) – Municipality of Pokupsko (Croatia)
  • Bedrijven: Brau Union Österreich (Austria) – GreenWay Operator (Slovakia) – Industry Park of Sweden (Sweden)

Enkele korte filmpjes toonden de projecten van de finalisten, waarna de winnaars werden aangekondigd:

EcoGrid EU in Denemarken: voorzag 2000 huishoudens van een computers voor het intelligente beheer van hun energieverbruik. Het project toont hoe consumenten kunnen bijdragen tot een evenwichtige productie van hernieuwbare elektriciteit, door de prijzen in realtime aan te passen naargelang de vraag, aan de hand van ‘smart grids’.

 

Pokupsko Municipality in Kroatië toont dat lokale overheden, zelfs met een beperkt budget, duurzame oplossingen kunnen implementeren. De gemeente Pokupsko voorziet een aantal projecten rond energie-efficiëntie en hernieuwbare bronnen in de gemeente, met het oog op een duurzame ontwikkeling.

 

De Oostenrijkse groene brouwerij Brau Union Österreich, ’s werelds eerste grote CO2-neutrale brouwerij die uitsluitend op hernieuwbare energie draait. 

 

Nieuw dit jaar was de publieksprijs. De Europese burgers mochten online stemmen op de negen finalisten. Zo wil de organisatie de consumenten actiever betrekken bij het event. Van de 9.000 stemmen gingen er ruimt 1.500 naar de groene brouwerij in Oostenrijk. Brau Union Österreich nam dus twee Awards mee naar huis.

Bekijk de livestream van de Award-uitreiking.

bron: EUSEW
datum: 14-06-2016

 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.