Belgische bedrijven kunnen kosten vermijden en tot 35% extra inkomsten genereren via slim energiebeheer.
Het Belgische energiemanagementbedrijf AYA heeft een flexibility-hub gelanceerd waarmee bedrijven hun elektrische installaties, zoals zonnepanelen, windturbines en batterijen, beter kunnen aansturen. De oplossing helpt kosten vermijden bij negatieve elektriciteitsprijzen en creëert bijkomende inkomsten door het energieverbruik af te stemmen op de markt en het elektriciteitsnet.
Dashboard brengt energiestromen in kaart
De nieuwe hub van AYA bundelt verschillende flexibiliteitsoplossingen in één systeem. Bedrijven krijgen via een centraal dashboard inzicht in hoe hun energie wordt opgewekt, opgeslagen en verbruikt. AYA fungeert als neutrale coördinator en stemt technologie- en marktpartijen op elkaar af. Het systeem maakt het mogelijk om energieproductie slim van het net te (de)connecteren. Zo vermijden bedrijven kosten bij negatieve marktprijzen, die in België steeds vaker voorkomen.
Volgens AYA kan een bedrijf met eigen hernieuwbare energiebronnen jaarlijks tot 35.000 euro verliezen door negatieve injectietarieven. Door de energiestromen actief te beheren, kunnen deze kosten vermeden worden. Tegelijk kunnen bedrijven tot 35% extra rendement halen uit hun installaties.
Drie inkomstenstromen uit energiebeheer
De flexibility-hub opent drie bronnen van inkomsten. Ten eerste kunnen bedrijven negatieve elektriciteitsprijzen vermijden door overproductie tijdelijk te bufferen of stil te leggen. Ten tweede laat het systeem toe om optimaal te profiteren van prijsschommelingen binnen eenzelfde dag op de energiemarkt. Ten derde kunnen bedrijven via de hub deelnemen aan netbalancing, waarbij ze vergoed worden door netbeheerder Elia voor hun bijdrage aan het evenwicht van het elektriciteitsnet.
AYA benadrukt dat een rendabele inzet van hernieuwbare energie essentieel is om de Belgische klimaatdoelstellingen te halen. De complexiteit van de energiemarkt en het grote aantal gespecialiseerde spelers maken het voor bedrijven moeilijk om zelf een coherente strategie uit te werken. Met zijn hub wil AYA deze fragmentatie aanpakken en de rendabiliteit van energieprojecten verhogen.
lees ook
Elektriciteitsnet in onbalans: nood aan (meer) flexibiliteit