Be Planet geeft financiële zuurstof aan milieuprojecten

Be Planet geeft financiële zuurstof aan milieuprojecten

Begin juni werd de Belgische stichting ‘Be Planet’ gelanceerd ter gelegenheid van de Wereld Milieu Dag van 5 juni.

Be Planet steunt:

  • lokale projecten rond mobiliteit, energie, consumptie over voeding tot biodiversiteit, …
  • met een positieve impact op het milieu
  • geïnitieerd door burgers en verenigingen.

De kick-off is ook de gelegenheid om de eerste oproep voor projecten in België te lanceren.

 

Nood aan synergie

Ecologische vraagstukken over het klimaat, biodiversiteit, hernieuwbare energie, … zijn actuele maatschappelijke uitdagingen. Naast maatregelen vanuit de overheid, zijn innovatie en ondernemerschap broodnodig om tot concrete oplossingen te komen.

Om een synergie te creëren tussen bedrijven, burgers en de overheid, richten Bond Beter Leefmilieu (BBL), de Brusselse stadsbeweging BRAL en Inter Environnement Wallonie (IEW) de stichting Be Planet op.

 

Danny Jacobs, directeur Bond Beter Leefmilieu

“Met Be Planet geven we burgerinitiatieven in Vlaanderen en Brussel een boost. We willen dat de komende jaren meer burgers en verenigingen financiering krijgen voor innovatieve, duurzame en lokale projecten.

Onze ambitie is om eind 2018 met tevredenheid terug te kunnen kijken op de meer dan 100 initiatieven die we mee hebben mogelijk gemaakt, ook dankzij onze kansengevers: de bedrijven, overheden en burgers.”

 

Enkele projecten die nu al door Be Planet ondersteund worden:

  • de renovatie van een oude hydro-elektriciteitssite
  • de creatie van smartphone-apps om hoeveproducten te vinden
  • het faciliteren van de toegang tot grond voor jonge groenteboeren
  • het samenbrengen van burgers in coöperatieven voor hernieuwbare energie
  • het heropenen van wandelpaden
  • de installatie van bijenkorven….

 

Samenwerking met bedrijven

Be Planet hoopt op strategische partnerschappen met bedrijven om lokaal concrete initiatieven te ondersteunen of te implementeren. Zo krijgen burgers en verenigingen de kans om hun innovatief project om te zetten naar realiteit. 

 

Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO

“Duurzaamheid is heel wat meer dan een ‘nice to have’: het zit in het DNA van onze ondernemingen. Er ontstaan nieuwe consumptiepatronen (zoals de product-diensteconomie of de deeleconomie) die aansporen om blijvend te innoveren in producten, procedés en managementaanpak.”

 

Ook de steun van burgers via giften maakt deel uit van het financieel model om de projecten de nodige financiële ondersteuning te kunnen geven.

 

Parner worden van Be Planet?

Help samen met Be Planet lokaal concrete initiatieven te ondersteunen of te implementeren. Dankzij jouw steun krijgen burgers en verenigingen de kans om hun innovatief project om te zetten naar realiteit. Je ondersteunt dus zowel het milieu, de samenleving en een uniek milieuproject!

Je kiest zelf het partnership dat bij je bedrijf past. Be Planet stelt je concrete en creatieve ideeën voor die perfect aansluiten bij de realiteit van jouw bedrijf.

 

Lancering van de projectoproep

Kandidaten kunnen tot 5 augustus 2016 hun dossier indienen. De ingediende projecten moeten aan een reeks criteria beantwoorden, zoals de reële en positieve impact op het leefmilieu zonder de socio-economische aspecten uit het oog te verliezen. Meer informatie over de projectoproep

In oktober worden de geselecteerde projecten bekend gemaakt.

 

bron: Be Planet
datum: 05-06-2016

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.