Bebat en Veolia zamelen batterijen in met fietskoeriers

Na een succesvol proefproject verlengen Bebat en Veolia de samenwerking met Cargo Velo om lege batterijen per fietskoerier op te halen. In Gent, Brussel en Antwerpen moet dat zorgen voor vlotter verkeer en minder luchtvervuiling in de stadskernen.

Bebat, Veolia en Cargo Velo zetten vorig jaar in de steden Gent, Brussel en Antwerpen een proefproject op voor de inzameling van batterijen. Van mei tot december 2022 haalde het team van Cargo Velo batterijen in de retailsector op met de cargofiets. Zo werden meer dan honderd stops met bestelwagens vermeden, goed voor 360 autokilometers.

De drie bedrijven bundelden de krachten om bij te dragen tot een lagere CO2-uitstoot en een betere verkeersdoorstroming in de Belgische stadskernen. Doordat het proefproject zo’n succes is, wordt het project nu op lange termijn verdergezet.

10 kilogram CO2

Lege batterijen in de stadskernen ophalen met de fiets is niet alleen efficiënter en gezonder dan met de auto of de bestelwagen, het vermijdt ook verkeersdrukte en luchtvervuiling. Bebat en Veolia schakelden daarop Cargo Velo in voor een eerste proefproject in Gent, Brussel en Antwerpen.

Per stop die de fietskoerier met cargobike maakt om batterijen op te halen, vermijdt die de uitstoot van 500 gram CO2. Wanneer je rekent dat een bestelwagen normaal gezien twintig stops per dag doet, wordt er al snel tien kilogram CO2 bespaard. De impact zal nog groter zijn nu het project op grote schaal wordt uitgerold. ​

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.