Bebat zamelt 115 miljoen gebruikte batterijen in

Bebat aan de top op de European Battery Recycling Day

Vandaag is het de ‘European Battery Recycling Day’. Op die dag – de geboortedag van Alessandro Volta, uitvinder van de batterij – gaat er in heel Europa speciale aandacht naar de recyclage van gebruikte batterijen.

115 miljoen batterijen

En België doet het daarbij helemaal niet slecht: in 2015 werden maar liefst 115 miljoen – of 2.800 ton – gebruikte batterijen ingezameld. Bebat staat hiermee op nummer één in Europa, en dat dankzij de vele inzamelacties en de inzet van Belgische consumenten, scholen en producenten. Bovendien tonen huisvuilanalyses aan dat 100 kg huisvuil gemiddeld slechts 1 batterij bevat, het merendeel van de gebruikte batterijen vindt dus zijn weg naar één van de 23.500 inzamelpunten.

Nieuw leven

Eens in een inzamelpunt, worden de batterijen door Bebat vzw gesorteerd en gerecycleerd. Ontdek hier het hele proces. De metalen en andere bestanddelen kunnen zo opnieuw als grondstof voor allerlei toepassingen gebruikt worden. De metalen van de 115 miljoen batterijen kunnen bijvoorbeeld grondstof zijn voor het maken van 54.000 fietsframes of 8.850.000 brilmonturen.

“Dag na dag streven we ernaar om de Belgische consument, jong en oud, te overtuigen van het belang van recyclage door hen de positieve impact ervan op het milieu aan te tonen. Een gemiddeld gezin heeft 129 batterijen in huis, waarvan er 17 leeg zijn, het is dus erg belangrijk dat iedereen die lege batterijen systematisch blijft binnenbrengen. Daarnaast krijgen gebruikte batterijen tal van nieuwe levens: de gerecupereerde metalen kunnen dienen als als grondstof voor het maken van bijvoorbeeld brillen, fietsen of zelfsvliegtuigen,… ,” aldus Peter Coonen, gedelegeerd bestuurder van Bebat.

Speelpleinactie

Om consumenten aan te sporen hun gebruikte batterijen binnen te brengen, organiseert Bebat regelmatig inzamelwedstrijden voor verschillende doelgroepen. Momenteel loopt de speelpleinactie van 1 tot en met 30 september waarbij gemeenten uit de provincies Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel een ecologisch speelplein kunnen winnen door zo veel mogelijk gebruikte batterijen per inwoner in te zamelen.

Daarnaast engageert Bebat zich om deel te nemen aan overkoepelende Europese initiatieven zoals bijvoorbeeld deze European Battery Recycling Day.

datum: 09-09-2016
bron: Bebat

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.