Bron Beeld: Luc Hilderson
Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel, en Nicolas Declercq, oprichter van brouwerij Leopold 7, werden verkozen tot CSR Professional of the Year 2019. De prijs bekroont de inzet van professionals in hun bedrijf op het gebied van Corporate Social Responsibility, of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het event vond plaats in Brussel, bij Engie. De awards zijn een initiatief van de vzw Time4Society.
De awards zijn het sluittstuk van een selectieprocedure die van start ging in oktober 2019. De jury onder voorzitterschap van Fons Leroy, gewezen Gedelegeerd Bestuurder van VDAB en voorzitter van Het Beroepenhuis, koos uit de lijst van 240 professionals zes genomineerden. Daarbij hield ze rekening met de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. De zes finalisten zijn met hun bedrijf een voorbeeld op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De aanwezigen konden op het evenement dat doorging in de gebouwen van Engie in Brussel hun definitieve stem uitbrengen, na een online stemming met 4.847 deelnemers. Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel, haalde het van Greet Vanderheyden, Sustainable Development Manager bij Alpro, en Robin Bruninx, oprichter en gedelegeerd bestuurder van Encon. Aan Franstalige zijde haalde Nicolas Declercq, oprichter van brouwerij Leopold 7, het van Corine Athas, CSR Advisor bij Infrabel, en José Castillo, co-founder & CTO van Univercells.
Caroline Pauwels: “Onze universiteit geeft de waarden en normen van social responsibility mee aan onze jeugd. Ik heb er alle vertrouwen in dat de planeet in goede handen is bij de volgende generaties. Als we focussen op het positieve, kunnen we samen enorm veel bereiken.”
Nicolas Declercq: “Ik droom ervan dat mijn kinderen binnen 50 jaar zeggen: ‘Mijn vader was pionier.’ Bier blijft een gewaardeerd product waar mensen passie achter zien. Mijn passie voor de productie gaat samen met een groot aantal waarden, dat is enorm belangrijk.”
Fons Leroy namens de jury: “Caroline zet een sterke visie neer op CSR en heeft de nodige uitstraling om duurzaamheid in alle facetten van de organisatie te integreren: processen, systemen en zeker ook cultuur. Ze introduceerde heel wat inspirerende, concrete projecten zoals de nieuwe campus in de oude rijkswachtkazerne op Usquare. Mooi is dat de rector ook alle stakeholders weet te bereiken: van medewerkers over studenten tot de stad Brussel en ver daarbuiten. Opvallend is haar grote voeling met wat leeft in de maatschappij en haar expliciet diversiteitsbeleid.
“Nicolas schrijft met zijn brouwerij dan weer een geweldig verhaal als CSR Professional. Duurzaamheid staat voor hem centraal. Hij integreert alle belangrijke aspecten in het beheer van Leopold 7: mensen, milieu en winstgevendheid. Het is een prachtig voorbeeld dat laat zien hoe een kmo een motor van verandering kan zijn in haar sector.”
CSR Pioneer of the Year
Voor de tweede maal werd ook de award CSR Pioneer of the Year uitgereikt. Die gaat naar een starter die op inspirerende wijze een toonaangevend project op gebied van CSR heeft opgezet. Er waren dit jaar vijf winnaars. Jonas Mallisse van Too Good To Go (ondernemingen NL), Farah Laporte van Refu Interim (non-profit NL), Augustun Nourissier van Skyarms (ondernemingen FR), Caroline de Cartier van Teach for Belgium (non-profit FR) en Vincent Bulteau van de gemeente Bevekom (openbare & lokale besturen FR).
Het is al het vijfde jaar op rij dat Time4Society de CSR Professional of the Year-award uitreikt. Maar Tim4Society doet nog veel meer. Samengevat helpt de vzw bedrijven en hun medewerkers Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen praktisch en concreet te beleven, onder andere door de organisatie van maatschappelijke teambuildings en CSR-coaching voor bedrijven.