Europese Commissie roept lidstaten op na te gaan welke bedrijven PBM zouden kunnen produceren

De Europese Commissie roept naar aanleiding van de coronacrisis de lidstaten op na te gaan welke bedrijven persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en andere medische hulpmiddelen (zouden) kunnen produceren. Ze wil op wekelijkse basis info verzamelen over de behoefte aan die materialen en de bedrijven vervolgens cijfers geven over de exacte benodigde hoeveelheid. De Commissie publiceert ook enkele richtsnoeren om fabrikanten te helpen de productie van essentiële medische uitrusting en materialen verder op te voeren. De FOD Economie coördineert de hele operatie.

De FOD Economie verzamelt concreet volgende info:

– welke bedrijven zijn actief in de productie van PBM? welke type produceren ze? Wat is de gebruikelijk geproduceerde hoeveelheid?

– Welke andere bedrijven zijn klaar op hun productielijnen aan te passen om BPM te produceren? Welk type van BPM zullen zij dan produceren? En in welke hoeveelheid zullen ze dat kunnen?

De Commissie stelde daarvoor een enquête op die de FOD Economie zal rondsturen en biedt iedereen ook tijdelijk gratis toegang tot de normen betreffende PBM en medische apparatuur die onder de maatregel vallen. Daarnaast publiceert ze ook drie richtsnoeren om (nieuwe) fabrikanten te helpen de productie van die essentiële medische uitrusting en materialen verder op te voeren. Het eerste richtsnoer betreft richtlijnen voor de productie van PBM als mondmaskers, handschoenen en operatieschorten. Het tweede richtsnoer is bedoeld voor de productie van hydroalcoholische gels om de handen mee te ontsmetten. Het laatste richtsnoer bevat aanbevelingen voor conformiteitsbeoordelingsprocedures voor 3D-printen en 3D-geprinte producten voor medisch gebruik in de context van de uitbraak van het coronavirus.

In de komende dagen zal nog een richtsnoer betreffende medische hulpmiddelen volgen. Alle info – behalve de enquête die die FOD Economie zal uitsturen – vind je hier.

Aangezien ecoTips onder zijn lezers heel wat bedrijven en organisaties telt die actief zijn op het gebied van milieu, veiligheid en preventie en dus hulp zouden kunnen bieden, zien wij het als onze plicht dit bericht mee te helpen verspreiden.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.