marktmonitor
(Beeld: VREG)

Bedrijven besparen met wissel energieleverancier

Jaarlijks geeft de Marktmonitor van de VREG (Vlaamse Regulator van de energiemarkt) informatie over het gedrag van de elektriciteits- en aardgasklanten en de achterliggende motivaties.

Zo blijkt dat gezinnen en bedrijven zich voldoende geïnformeerd voelen over de energiemarkt, maar dat niet helemaal uiten in hun gedrag. Het aantal gezinnen en bedrijven dat hun energieverbruik niet kent en de factuur nauwelijks nakijkt, blijft hoog.

Record aantal wissels

Het aantal bedrijven dat ooit van leverancier veranderde, stijgt opnieuw: van 63 naar 71 procent voor elektriciteit en van 60 naar 67 procent voor aardgas. Ook het gemiddeld aantal keer dat een bedrijf overgestapt, neemt verder toe. 

Het prijsvoordeel dat kleine bedrijven konden doen door op 1 september 2016 het goedkoopste energiecontract te kiezen, bedroeg 726 euro voor elektriciteit en 692 euro voor aardgas. Het energieverbruik opvolgen en energiefactuur en -leveranciers vergelijken, brengt dus zeker op.

Onwetendheid

Ruim 85 procent van de bedrijven koos bij de wissel bewust voor de nieuwe leverancier. De prijs blijft hierbij met voorsprong de belangrijkste drijfveer.

Uit het onderzoek blijkt dat 13 procent van de bedrijven denkt dat ze automatisch zijn toegewezen aan de standaarleverancier in hun distributienet. Ook denken sommigen – onterecht – een verbrekingsvergoeding te moeten betalen bij het vroegtijdig beëindigen van hun energiecontract.

Groen of niet?

1 op 3 bedrijven heeft een contract voor hernieuwbare elektriciteit. Van de andere bedrijven weet een 10 procent niet of ze een groen contract hebben of niet. Hoe groen is jouw stroom?

Van de bedrijven die momenteel geen groen contract hebben, blijkt bijna de helft te overwegen om in de toekomst wel zo’n contract te kiezen. Anderzijds stelde 46 procent expliciet dat ze dit niet overwegen, voornamelijk omdat ze denken dat groene stroom duurder is.

datum: 4 november 2016
bron: VREG

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.