Green Deal Anders Verpakt experimenteert volop met nieuwe ideeën voor minder verpakkingen en dus minder afval. Een herbruikbare pizzadoos, hervulstations met detergenten: het zijn een paar concrete voorbeelden van het initiatief van de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). In dat initiatief testen Fevia, Comeos, Detic en VIL (dat meer dan 90 bedrijven en organisaties verenigt) oplossingen om de hoeveelheid eenmalige verpakkingen drastisch te kunnen reduceren.
Na anderhalf jaar ligt het eerste voortgangsrapport op tafel. Op 11 maart 2022 gaven ministers Zuhal Demir (N-VA) en Hilde Crevits (CD&V) het startschot voor de Green Deal Anders Verpakt (GDAV). Het doel was om 15.000 ton verpakkingen te vermijden, omgerekend 300 miljoen eenheden. “Bedrijven die deelnemen aan de GDAV dragen niet alleen bij aan een duurzamere samenleving, maar hebben ook een stapje voor op hun concurrenten”, zegt Jan Verheyen, woordvoerder van de OVAM. “De Europese wetgeving, zoals de single-use plastics richtlijn, maakt dat nadenken over verpakking niet langer vrijblijvend is. Niet iedereen is zich ervan bewust, maar het is tijd voor actie!”
Brede waaier aan projecten
Uniek aan de Green Deal Anders Verpakt is dat ieder deelnemend bedrijf effectief een project of actie uitvoert. Anderhalf jaar na de start zijn er 81 projecten opgestart die zoeken naar oplossingen rond het vermijden en hergebruik van verpakkingen. Die brede waaier zorgt ervoor dat we GDAV verschillende thema’s kan aanpakken, waaronder take-away/delivery, e-commerce, retail, cosmetica & detergenten, logistiek en de lokale keten. De eerste conclusies wijzen op een grote nood aan opschaling en standaardisering.
“Een efficiënt hergebruiksysteem is alleen mogelijk als het op voldoende grote schaal wordt ingevoerd”, verklaart Steve Sel, voorzitter van de stuurgroep. “Dat betekent dat we moeten streven naar meer standaardisering en een optimale logistieke oplossing om herbruikbare verpakkingen in te zamelen, te reinigen en te herverdelen. Een ambitieuze, sector-overschrijdende samenwerking is daarbij noodzakelijk. Bovendien moeten we de mogelijkheden van hergebruik erg duidelijk maken, voor zowel producenten als consumenten.”
lees ook
Hoeveelheid Vlaams bedrijfsrestafval daalt onvoldoende snel
Daarnaast kunnen ook bijkomende stimuli (gelijk speelveld, regelgeving, financiering, kostprijs, …) zorgen voor investeringszekerheid en de keuze richting herbruikbare verpakkingen (of geen verpakking) vergemakkelijken. De GDAV wil uiteindelijk tot opschaling komen, beleidsaanbevelingen formuleren en innovatieve en economisch haalbare verpakkingsoplossingen realiseren. “Daarom blijven de ondertekenaars hun projecten uitvoeren en zullen ze nog anderhalf jaar volop focussen op preventie en hergebruik”, weet Jan Verheyen. “De GDAV richt zich vanaf nu op het verspreiden van de resultaten en het opvullen van eventuele lacunes in het onderzoek. Op die manier willen we de mentaliteitswijziging om minder eenmalige verpakkingen te gebruiken stimuleren en ook andere bedrijven mee in het verhaal trekken.”