decade of action
(Beeld: Adobe Stock)

Behalen van de SDGs in gevaar door Covid-19

De voorbije jaren was er al een vertraging in het uitvoeren van de 2030 Agenda. Uit de recente analyse over hoe de wereldgemeenschap de SDGs realiseert blijkt dat de wereldwijde pandemie voor een grote terugslag heeft gezorgd.

Het recente Sustainable Development Goals Report 2021 heeft een alarmerende boodschap. “De pandemie heeft jaren of zelfs decennia van vooruitgang op ontwikkelingsgebied tot staan gebracht of teruggedraaid. De extreme armoede in de wereld is voor het eerst sinds 1998 weer toegenomen.” Dat zei VN- ondersecretaris-generaal Liu Zhenmin tijdens de lancering van het rapport. Bovenop de ruim vier miljoen doden als gevolg van het coronavirus zijn er nog eens tussen 119 en 124 miljoen mensen in de armoede geduwd en gingen 255 miljoen jobs verloren. De ongelijkheid die er al was tussen landen is nog verscherpt, wat onder meer blijkt uit de ongelijke toegang tot vaccins. Wereldwijd zijn het de armsten en de meest kwetsbaren die het grootste risico lopen om besmet te worden en er ook de economische gevolgen van te dragen. De economische crisis in 2020 heeft uiteindelijk weinig verschil gemaakt voor de klimaatcrisis. Na een korte knik zijn de emissies weer snel gestegen. De klimaatdoelen van Parijs zijn nog lang niet binnen bereik. En ook de doelstellingen om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan werden niet gehaald.

Er zijn echter ook nog veel mogelijkheden om het tij te keren. Heel wat landen maken zijn bezig met economische herstelprogramma’s. Volgens het rapport moeten regeringen, steden en bedrijven het herstel gebruiken om de transitie te maken naar een koolstofarme, veerkrachtige en inclusieve ontwikkeling. Op die manier kunnen we de SDGs weer op het goede spoor krijgen.

Meer ecoTips artikels over de SDG’s

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.