Ons land maakt (nog) geen deel uit van de 18 lidstaten die zich aansloten bij de oproep van de ministers van 13 EU-lidstaten om de Europese Green Deal als kader te gebruiken voor het EU-herstelplan waarmee de economische crisis veroorzaakt door COVID-19 aangepakt zal worden. De reden: de vier klimaatministers staan niet allemaal achter het opzet.
Op initiatief van Denemarken riepen de ministers van Klimaat en Milieu van 13 EU-lidstaten de Europese Commissie op om de Green Deal als kader te gebruiken voor haar EU-herstelplan als antwoord op de economische crisis ten gevolge van de COVID-19-pandemie.
Volgens hen biedt de Green Deal ons een routekaart om de juiste keuzes te maken bij het reageren op de economische crisis. Zij wijzen erop dat we de verleiding van kortetermijnoplossingen die de EU voor de komende decennia in een fossiele-brandstofeconomie duwen, moeten weerstaan.
De 18 lidstaten die zich aansloten bij deze oproep zijn Denemarken, Finland, Italië, Letland, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Zweden, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Slowakije, Ierland, Slovenië, Malta en Roemenië.
Vlaamse minister ligt dwars
België ontbreekt in die lijst, omdat zijn vier klimaatministers het niet eens zijn. De Waalse en Brusselse ministers steunen de strategie om de Green Deal te gebruiken als blauwdruk voor economisch herstel, de Vlaamse minister niet. Federaal minister Marie-Christine Marghem kan dus geen standpunt innemen.
In het verlengde van de oproep werd op maandag 14 april de ‘groene herstelalliantie’ gelanceerd, op initiatief van Pascal Canfin, een Franse Europarlementariër die voorzitter is van de Europese Commissie voor milieu en volksgezondheid.
Naast de 79 Europarlementariërs uit het hele politieke spectrum, brengt de alliantie ook maatschappelijke groepen samen, waaronder 37 CEO’s, 28 bedrijfsverenigingen, de Europese vakbondsfederatie, zeven ngo’s en zes denktanks. Onder de CEO’s zitten enkele grote namen, onder meer de baas van IKEA, Unilever, H&M, Danone en E.ON. In totaal gaat het om 180 Europese belanghebbenden.
Ondertekenaars van de brief en dus leden van de informele alliantie zeggen dat ze vastbesloten zijn om de post-pandemische ‘stimulus-transformatieplannen’ te steunen die de strijd tegen de klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit centraal stellen in het economische beleid van Europa.