In 2023 werd een recordhoeveelheid elektronisch afval opgehaald in België. We zijn op goede weg om de Europese doelstellingen te bereiken, maar we zijn er nog niet. Kan België komaf maken met e-waste?
Elektronisch afval, ofwel e-waste, is één van de snelst groeiende afvalstromen. In zijn Global E-waste Monitor schat Unitar, het onderzoeksinstituut van de Verenigde Naties, dat in het jaar 2022 alleen al 62 miljoen ton e-waste geproduceerd werd, wat neerkomt op 7,8 kilogram voor iedere persoon op aarde. De snelheid waarmee de hoeveelheid e-waste toeneemt, is alarmerend. Aan het huidige tempo zouden we tegen 2030 aan 82 miljoen ton per jaar kunnen zitten.
Op wereldschaal is Europa één van de grootste bijdragers aan elektronisch afval. Nergens ter wereld wordt meer e-waste per inwoner geproduceerd dan in Europa (17,6 kg). Gelukkig is Europa ook een goed voorbeeld voor recyclage, want we halen de hoogste recyclagegraad (42,8%). Met strenge normen voor inzameling en recyclage van elektronisch afval en regels voor elektronicafabrikanten probeert de Europese Unie de e-waste-berg onder controle te houden. Hebben die maatregelen effect en hoe gaat België om met e-waste?