België recyclagekampioen verpakkingsafval

België recyclagekampioen verpakkingsafval.

De Belgische bedrijven hebben vorig jaar 86,2 procent van hun verpakkingsafval gerecycleerd. Dat is vijf procent meer dan vijf jaar geleden en een absoluut record. Ons land scoort daarmee het hoogst in heel Europa. Dat blijkt uit de jaarcijfers van VAL-I-PAC, de organisatie die de recyclageverplichting voor bedrijfsverpakkingen van ruim zevenduizend bedrijven in ons land beheert.

Ook ander bedrijfsafval blijft verder afnemen. Van de 13,9 miljoen ton afval krijgt uiteindelijk 77 procent een tweede leven via materiaalrecyclage.

 

België koploper

Nog nooit hebben Belgische bedrijven zoveel verpakkingsafval gerecycleerd als in 2015. Met een recyclagecijfer van 86,2 procent is ons land een absolute koploper in Europa. In totaal hebben de 7.233 bedrijven die lid zijn van VAL-I-PAC, 717.000 ton verpakkingen gedeclareerd. In 2015 werd daarvan 618.000 ton als verpakkingsafval gerecycleerd.

 

Financiële steun

Bedrijven zijn in België verplicht om aan te tonen dat tachtig procent van hun verpakkingen, wanneer deze afval geworden zijn, gerecycleerd worden. Dat is zowat de helft meer dan in de meeste andere Europese landen.

Voor veel bedrijven is de selectieve inzameling een win-winsituatie. Het is niet alleen goed voor het milieu, het levert bedrijven ook een direct financieel voordeel op bij hun ophaler, vaak aangevuld met VAL-I-PAC-premies.

 

Bedrijven boeken vooruitgang

De recyclagecijfers van VAL-I-PAC tonen aan dat Belgische bedrijven de voorbije vijf jaar vooruitgang boekten. In 2015 werd bijna 100 procent van de kartonnen verpakkingen gerecycleerd, een stijging van vier procent tegenover 2010. Ook werd 74,6 procent van het hout gerecycleerd, een stijging van tien procent. En het verpakkingsafval dat niet gerecycleerd kon worden? Daarvan werd acht procent verbrand met recuperatie van de warmte-energie.

Het percentage kunststof dat gerecycleerd wordt, stijgt minder sterk: van 55,7 procent in 2010 naar 56,2 procent in 2015. Maar achttien jaar geleden werd slechts 28 procent van het plastic verpakkingsafval gerecycleerd.

 

Nieuwe sorteerplicht

VAL-I-PAC verwacht de komende jaren ook een stijging in Wallonië. Na de Vlaamse (juli 2013) en de Brusselse (februari 2014) zijn ook de Waalse bedrijven sinds 1 januari 2016 verplicht om industriële verpakkingen, zoals kunststof, glas, metaal, papier en karton te sorteren.

 

Bron: VAL-I-PAC
Datum: 17-06-2016

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.