Belgisch bedrijf Azteq bouwt met Engie de grootste thermische zonnecentrale van Europa

Azteq, een in België gevestigd bedrijf gespecialiseerd in de engineering en bouw van industriële thermische zonnecentrales, heeft een contract gekregen met Engie España voor de bouw van een grootschalige installatie in Sevilla, Spanje. De deal zet de deur open voor grote duurzaamheidsprojecten in heel Europa. Port of Antwerp-Bruges is sinds enkele jaren minderheidsaandeelhouder van de Belgische scale-up.

De nieuwe thermische zonnecentrale wordt geïnstalleerd en in bedrijf gesteld op het terrein van de brouwerij van Heineken España. De financiering gebeurt door Engie España. Zij zullen de zonnecentrale in eigendom hebben, ze exploiteren en onderhouden.

Azteq werd door Engie España gekozen als hoofdaannemer voor de EPC. Het zal de zonne-energiecentrale ontwerpen en bouwen op basis van de feitelijke warmtebehoeften van de lokale brouwerij van Heineken in Sevilla. In ruil daarvoor gebruikt Heineken España alle hernieuwbare zonnewarmte geproduceerd door de installatie van Azteq om gedurende twintig jaar fossiele brandstofwarmte te vervangen door middel van een langlopende PPA-overeenkomst met partner Engie España in Spanje.

Op grote schaal

Yanick Vandebeek, Azteqs Sales representatieve voor Spanje & Portugal: “Onze oplossing bestaat uit meer dan 40.000 vierkante meter parabolische trog die de door de zon geproduceerde warmte concentreert. Vacuüm collectorbuizen worden gebruikt om al die geconcentreerde warmte te absorberen en over te brengen van het zonneveld naar de brouwerij, waar de warmte uiteindelijk kan worden verbruikt. Er is gekozen voor water onder hoge druk als medium voor warmteoverdracht. Een warmtewisselaar zorgt ervoor dat Heineken consistent wordt voorzien van temperaturen rond de 160°C die nodig zijn voor hun industriële processen.”

“De oplossing die Azteq aan Heineken heeft geleverd, is uniek in zijn soort en werd tot nu toe nog niet op zo’n grote schaal in de voedingsindustrie toegepast voor temperaturen boven 100°C. Dankzij de oplossing zal Heineken España in staat zijn om het jaarlijkse aardgasverbruik met 60 procent te verminderen, evenals de CO2-voetafdruk door een besparing van ongeveer 7000 ton CO2-uitstoot per jaar”, aldus Koen Vermout, CEO van Azteq.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.