lepel

Belgisch Ecopoon wil met half miljoen euro extra kapitaal de strijd aangaan met wegwerpbestek 

Het Belgische bedrijf Ecopoon breidt zijn productie van eetbare en ecologische lepels voor de hospitality sector verder uit. Begin dit jaar haalde de start-up ruim een half miljoen euro op waarmee geïnvesteerd kan worden in de verdere uitbouw van het assortiment en in de productie. 

Ecopoon lanceert bovendien dit voorjaar nog een nieuwe lepel, ‘Glacette’, specifiek voor ijssalons.  Daarnaast lonkt het naar verdere internationale expansie. Het bedrijf wil zo blijven inzetten op een duurzaam en ecologisch alternatief voor wegwerpbestek en plastiek voor eenmalig gebruik. Oprichters Maxime Vanderheyden en Cyril Ernst startten in 2021 met Ecopoon.  

Festival-afval 

Ze deden dat vanuit de overtuiging dat er een oplossing moest gevonden worden voor de enorme hoeveelheid afval op festivals. Ecopoon levert duurzaam geproduceerde en eetbare lepels voor de horeca, hotel- en eventsector.  De lepels worden gemaakt van een mix van bloem, olie en water – een eetbaar deeg dat vervolgens in de juiste vorm wordt gegoten en gebakken. De machines zijn op maat ontwikkeld voor de producten van Ecopoon en gepatenteerd. Met deze nieuwe fondsenwerving (520.000 euro) kan Ecopoon de productiesite in Battice verder uitbouwen, de capaciteit opdrijven en professionaliseren.  

Deze fondsenwerving werd gerealiseerd via leningen en een kapitaalverhoging. De vier bestaande aandeelhouders namen elk deel aan de kapitaalverhoging. Daarnaast nam ook een nieuwe aandeelhouder deel aan deze tweede kapitaalronde. Hij treedt ook toe tot het operationele team en wordt directeur Operations, een rol die voorheen door de twee oprichters werd gedeeld. Het team werkt nu met een tiental medewerkers en kan alleen al van de nieuwe ‘Glacette’-lepel meer dan twee miljoen units per maand produceren. 

lees ook

Meer plastic afval dan ooit tevoren

Weg met plastic voor eenmalig gebruik 

De regelgeving rondom het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik, en dus ook wegwerpbestek, wordt steeds strenger.  Gemiddeld genereert elke Europeaan jaarlijks 177 kilogram verpakkingsafval en dat volume steeg de voorbije tien jaar met meer dan 20 procent. Het hergebruik viel in diezelfde periode zwaar terug.  Tegen 2040 wil de Europese Commissie het aandeel verpakkingsafval per persoon met 15 procent verminderen. Bedrijven in de hospitality-sector zijn dan ook vragende partij voor duurzame en kwalitatieve oplossingen.  

De personaliseerbare lepels van Ecopoon – van aperitieflepels in verschillende smaken, dessertlepels tot koffielepels – hebben een dubbel voordeel: de productie is duurzamer en er is geen afval. Geen kilo’s wegwerp koffie- en ijslepels op festivals of aan de Belgische kust deze zomer, de lepels kunnen gewoon mee geconsumeerd worden. Ecopoon wil dit jaar nog zijn aanwezigheid in België fors uitbreiden. Daarnaast zet zich de expansie in Nederland, Frankrijk en Luxemburg verder door en wil Ecopoon ook in Duitsland voet aan grond krijgen. Ecopoon levert op dit moment al aan bedrijven zoals Darcis, Galler, Lavazza (NL) en Van der Valk Hotels. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.