Belgische consumenten accepteren langere bezorgtijden van milieuvriendelijke retailers

63 procent van de Belgische consumenten vindt langere bezorgtijden acceptabel als de online winkel een duurzaam bedrijf is dat duurzame bezorgopties biedt. Dat blijkt uit onderzoek van Descartes Systems Group.

Ook vindt bijna de helft (49 procent) het geen probleem om een product op te halen bij een afhaalpunt in plaats van het thuis te laten bezorgen. 46 procent van de consumenten geeft aan altijd of op zijn minst regelmatig een aankoopbeslissing te laten afhangen van hoe milieuvriendelijk een product of de retailer zelf is.

Marktaandeel veroveren

“Veel retailers zien het aanbieden van duurzame bezorgopties als een extra en een nieuwe uitdaging. De realiteit is dat het hen nu al een kans biedt om marktaandeel te veroveren, bezorgkosten te verlagen en het milieu te helpen”, zegt Chris Jones, EVP, Industry and Services bij Descartes Systems Group dat marktleider is op het gebied van softwareoplossingen voor supply chain en logistiek.

“Dit onderzoek toont aan dat veel consumenten er de voorkeur aan geven meer te kopen bij retailers met superieure duurzame bezorging en te kiezen voor milieuvriendelijke opties voor bezorging die zowel de impact op het milieu als de leveringskosten verminderen.”

Het onderzoek bij meer dan 8.000 consumenten in negen Europese landen, Canada en de Verenigde Staten, waaronder 500 in België, biedt retailers en logistieke organisaties kritische inzichten in het belang van duurzaamheid bij aankoop- en bezorgbeslissingen van consumenten en hoe perspectieven verschillen volgens leeftijd en geografie.

Actieve bijdrage leveren

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat 63 procent van de Belgische respondenten langere levertijden accepteert wanneer ze het idee hebben zaken te doen met een duurzame organisatie. 49 procent vindt het – in het kader van duurzaamheid – prima om bestellingen vaak of altijd zelf op te halen. 49 procent van de Belgen geeft aan dat het ophalen in een winkel prima is en zelfs 60 procent ziet wel iets in het combineren van meerdere bestellingen die vervolgens eens per week worden afgeleverd.

Deze resultaten zijn in lijn met de mening van 49 procent van de Belgische respondenten die aangeven het (zeer) belangrijk te vinden om een actieve bijdrage te leveren aan een beter milieu.

Dat de verpakkingsindustrie op zoek moet naar duurzamere materialen blijkt duidelijk uit het feit dat 53 procent van de ondervraagden het (zeer) belangrijk vindt dat pakketten verscheept worden in materialen die hergebruikt kunnen worden.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.