waterstof H2

Belgische waterstofwet krijgt groen licht

De Kamercommissie Energie heeft het licht op groen gezet voor de eerste Belgische waterstofwet. Die wet moet het vervoer van groen waterstof via pijpleidingen reguleren. Oppositiepartij N-VA vraagt een tweede lezing omdat er mogelijks problemen zijn met de bevoegdheidsverdeling.

De zware industrie, zoals de productie van staat, cement, aluminium en glas, is verantwoordelijk voor bijna een derde van de Belgische CO2-uitstoot. Dat meldt het persagentschap Belga naar aanleiding van het debat rond de waterstofwet. Ook het zwaar transport en de scheepvaart zijn grote vervuilers. Om die sectoren te vergroenen importeert België groene waterstof uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Europa. Ons land wil een inhaalbeweging inzetten en tegelijk een wettelijk kader scheppen.

Waterstofstrategie

In 2021 lanceerde federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) een waterstofstrategie om werk te maken van een wettelijk kader voor het vervoer van waterstof via pijpleidingen. België telt op dit moment 600 kilometer aan pijpleidingen voor het vervoer van waterstof. “Dat is op één na het grootste netwerk in de wereld”, aldus de minister. Enkel de Verenigde Staten steken er met 2.600 kilometer ruim bovenuit. “België is koploper in hernieuwbare waterstof. Door dit nu te reguleren versterken we onze voorsprong.”

Het is de bedoeling om één netbeheerder voor het vervoer van waterstof in ons land aan te duiden. Die netbeheerder zal verantwoordelijk worden voor de vrije toegang tot het vervoersnet en voor het garanderen van de kwaliteit van de waterstof. Het is de verwachting dat die netbeheerder tegen eind dit jaar bekend zal zijn. Eerst moet de wet goedgekeurd worden. Oppositiepartij N-VA heeft een tweede lezing gevraagd omdat er volgens Kamerlid Bert Wollants mogelijk problemen zijn met de bevoegdheidsverdeling. Daarnaast zou gasleverancier Air Liquide schriftelijk bezorgdheden hebben geuit.

lees ook

Vlaanderens eerste groene waterstoffabriek krijgt milieuvergunning

Europa inspireren

De minister is ervan overtuigd dat België een voorbeeld kan en zal zijn voor andere Europese landen. Op Europees vlak zijn de onderhandelingen over een standaard trouwens nog aan de gang. België kan volgens Van der Straeten dankzij de voorsprong de ‘waterstofpoort naar Europa’ worden. “Onze havens zijn wereldklasse en de bestaande transportinfrastructuur voor aardgas is relatief eenvoudig aan te passen voor waterstof”, aldus de minister.

“We zijn goed geconnecteerd met onze buurlanden waar de vraag naar waterstof ook groeit. Waterstof kan worden geproduceerd. Je bent niet afhankelijk van ondergrondse voorraden die ongelijk verdeeld zijn over de wereld, zoals bij fossiele brandstoffen. Een veelbelovende methode voor de productie is elektrolyse van water met grote hoeveelheden elektriciteit. Met hernieuwbare elektriciteit produceer je groene waterstof en die kan het goedkoopst worden geproduceerd in landen met veel potentieel aan hernieuwbare energie. Denk aan enorme zonneparken in woestijngebieden of grote windparken in gebieden met veel wind én ruimte”, besluit de minister.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.