Tray2tray punnet
(Beeld: BelOrta)

BelOrta gebruikt Tray2Tray-punnets van gerecycleerde grondstof én zelf 100% recycleerbaar

Belorta gebruikt vanaf nu voor de verpakking van zijn Belgische aardbeien nieuwe bakjes uit gerecycleerde grondstoffen. De bakjes zijn ook zelf volledig recycleerbaar na gebruik. Consumenten kunnen de verpakking herkennen aan een speciaal logo. Niet onbelangrijk, want uit recente cijfers blijkt dat we met z’n allen steeds meer aardbeien van eigen bodem eten. Samen met Fost Plus en Infia zet BelOrta de volgende stap in een steeds duurzamere productie en distributie. Zo draagt de coöperatie met haar producenten en klanten een steentje bij aan een circulaire economie.


Gesloten kringloop

BelOrta lanceert de innovatieve aardbeipunnets gemaakt van 100% gerecycleerde PET én zelf opnieuw 100% recycleerbaar. Zo wil de coöperatie ervoor zorgen dat er geen lege aardbeibakjes meer op de afvalberg te belanden, want elke verpakking kan worden verwerkt en opnieuw worden ingezet als grondstof voor een nieuwe verpakking.


Jo Lambrecht, Sales & Marketing Manager bij BelOrta: “Met dit Tray2Tray-concept, waarbij nieuwe punnets gemaakt worden van gebruikte verpakkingen, dragen we bij aan een circulaire economie. We werkten al 4 jaar met zogenaamde ‘r-PET’ als grondstof, gerecycleerd van water- en frisdrankflessen en andere PET-verpakkingen die consumenten inzamelen. Sinds kort is bij ons de Nieuwe Blauwe Zak geïntroduceerd voor de inzameling van alle plastic verpakkingsafval. Dankzij nieuwe technieken kunnen we vandaag deze r-PET-punnets sorteren (cf. de nieuwe blauwe zak) én recycleren in vlokken, waarna deze opnieuw ingezet worden als grondstof voor de productie van nieuwe verpakkingen, zoals voor onze aardbeien en bessen. Daarmee is de kringloop gesloten.”


450 ton minder CO2-uitstoot per jaar

Lambrecht: Bij gevoelige en bederfbare producten is een goed gekozen verpakking cruciaal in de strijd tegen voedselverspilling. Diverse testen, onder meer bij aardbeien en bessen, hebben ons geleerd dat een doordachte verpakking het verschil maakt. Minder voedsel verspillen verkleint onze ecologische voetafdruk. Bovendien heeft r-PET als grondstof een lage ecologische voetafdruk in vergelijking met heel wat andere materialen.”

Voor BelOrta betekent de vervanging van PET door r-PET een vermindering van 450 ton CO2-emissie per jaar. Dat maakt de nieuwe aardbeipunnets volgens BelOrta meteen ook één van de meest duurzame verpakkingen op de markt.

Via BelOrta werden er in 2020 meer dan 9.000 ton aardbeien verkocht. Met ruim 100 verschillende telers bedraagt het areaal aardbeien bij BelOrta zo’n 300 hectare, een stijging van 4% ten opzichte van het jaar ervoor.
Uit recente cijfers van marktonderzoeksbureau GfK blijkt verder dat de gemiddelde Belg in 2020 1,94 kg aardbeien at. Dat is een groei van ruim 12% vergeleken met het jaar ervoor. Elsanta, Portola, Elegance, Malling Centenary, Sonata en Sonsation zijn de hoofdrassen Bij BelOrta.

De verpakking wordt geleverd door het Italiaanse Infia. In het onderstaande filmpje van dit bedrijf, wordt de verpakkingscirkel gevisualiseerd. Meer info over de verpakking vind je ook via de site van KP Tray2Tray.

https://www.youtube.com/watch?v=FOfwnEiY1LE&t=256s

Meer ecoTips artikels over verpakkingen

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.