bij, bloem, bestuiving

Bestuiven robot-bijen straks planten en bloemen?

Aan een Amerikaanse universiteit zijn twee insect-achtige robots ontwikkeld: een kleine kever en een schaatsenrijdertje. Het zijn de kleinste, lichtste en snelste volledig functionele microrobots die ooit zijn gemaakt. Ze zouden op termijn kunnen worden ingezet voor kunstmatige bestuiving, milieubewaking of robotchirurgie.

Het minikevertje weegt acht milligram, de schaatsenrijder 55 milligram. Beide kunnen ze een snelheid halen van zes millimeter per seconde. “Dat is snel vergeleken met andere microrobots van deze grootte, maar nog altijd trager dan hun biologische verwanten”, zegt hoofdauteur Conor Trygstad van de School of Mechanical and Materials Engineering in Ierland. Een mier bijvoorbeeld weegt tot vijf milligram maar kan tot 85 centimeter per seconde bewegen.

Microrobotica

Om de robots te laten bewegen zijn actuatoren cruciaal. Trygstad gebruikte een nieuwe fabricagetechniek om zo’n actuator te verkleinen tot minder dan een milligram, de kleinste ooit. Die aanpassing opende nieuwe perspectieven voor microrobotica. In tests kon de aangepaste actuator meer dan 150 keer z’n eigen gewicht opheffen en om te bewegen heeft de minirobot slechts een heel kleine hoeveelheid energie nodig.

lees ook

Allereerste robot-imker snelt bijen te hulp

Trygstad is zelf een fervent vliegvisser en het bestuderen van schaatsenrijders inspireerde hem om de insecten na te bootsen met als doel ze in een latere fase te kunnen inzetten voor kunstmatige bestuiving, microproductie, zoek- en reddingsacties, milieubewaking of robotchirurgie. De onderzoekers werken nog aan het gebruik van minuscule batterijen om hun robots volledig autonoom te maken en niet afhankelijk van een stroombron.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.