Tubobel
(Beeld: Tubobel)

Betolar en het Belgische Tubobel tekenen een commerciële overeenkomst voor Geoprime®, een alternatief voor cement

Betolar Plc en de Belgische betonproducent Tubobel Group gaan een samenwerking met elkaar aan om betonproducten met een lage CO2-uitstoot te produceren. De overeenkomst met Betolar loopt tot 2030. Tubobel, een bedrijf dat betonproducten voor de industrie en wegenbouw produceert, start met de productie van betonnen buizen volgens het Geoprime®-concept van Betolar. Tubobel is de marktleider in de productie van rioleringsbuizen in België.

De vervaardiging van rioleringsbuizen, de productgroep die als eerste in productie wordt genomen, is reeds op industriële schaal getest. De producten zijn onderworpen aan uitvoerige kwaliteitscontroles. Tijdens de eerste jaren van de overeenkomst heeft Tubobel het exclusieve recht om het concept van en de chemische stoffen voor Geoprime te gebruiken voor de productie van buizen voor de Belgische markt. De productie wordt geleidelijk uitgebreid naar andere productgroepen, zoals straatstenen en andere infrastructuurproducten.

“Gezien de Europese Green Deal en strengere regelgeving wat betreft CO2-uitstoot is de betonindustrie op zoek naar duurzame alternatieven voor haar huidige producten. Tubobel is een pionier in de Belgische betonindustrie op het gebied van duurzame ontwikkeling en is de eerste die Geoprime in België op de markt brengt. Voor Betolar is dit een belangrijke manier om onze internationale handelspositie te verstevigen”, zegt Matti Löppönen, CEO van Betolar.

Tubobel profiteert in het kader van de samenwerking van Betolars continue productontwikkeling, professionele diensten en dataondersteuning voor de productie van betonproducten. Daarnaast mag Tubobel de gedeponeerde handelsmerken Betolar en Geoprime gebruiken voor alle producten die het bedrijf volgens het Geoprime-concept vervaardigt.

“We zien een toenemende vraag naar koolstofarme bouwmaterialen in België en willen onze positie als marktleider verstevigen. Dankzij de betonproducten die we vanaf dit jaar op basis van het Geoprime-concept gaan produceren, kunnen we onze klanten een koolstofarme oplossing bieden die hen helpt hun CO2-doelen te behalen”, zegt Evert Lemmens, CEO van Tubobel Group.

Betolar heeft de Geoprime-oplossing ontwikkeld voor de productie van technisch duurzaam en koolstofarm beton. Met de oplossing kan van industriële bijproducten een alternatief voor cement als bindmiddel in beton worden gemaakt. Op deze manier maakt Betolar de groene transitie mogelijk voor meerdere sectoren en verandert beton in een duurzaam bouwmateriaal.

“Betolar heeft veel geïnvesteerd in het ontwikkelen van een koolstofarm alternatief voor cement met industriële bijproducten. Onze oplossing zorgt voor een directe verlaging van de CO2-uitstoot zonder het productieproces ingrijpend te hoeven veranderen”, zegt Löppönen.

Volgens McKinsey* is de waardeketen van de cementindustrie en de bouw verantwoordelijk voor 25 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Koolstofarm beton kan een belangrijke rol spelen in de mondiale strijd tegen klimaatverandering.

“Tubobel Group heeft als doelstelling de CO2-uitstoot tegen 2030 met 50 procent te verlagen. Daarom zijn we bezig de productievolumes van producten met een geringe CO2-uitstoot op te schroeven, en wel zo snel als de technische mogelijkheden toelaten. Geoprime is een optimale oplossing voor ons. We bevorderen de circulaire economie door afval- en bijproducten van lokale industriële bedrijven te gebruiken als basismateriaal”, zegt Lemmens.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.