Beton van CarbiCrete staat in de startblokken (en het neemt CO2 op in plaats van uit te stoten)

Beton en dan vooral het daarin gebruikte cement is erg belastend voor het milieu. Het Canadese technologiebedrijf CarbiCrete is er nu in geslaagd om een alternatief beton te maken dat geen CO2 uitstoot maar integendeel CO2 absorbeert.

De productie van cement, het bindmiddel in beton, is een belangrijke oorzaak van CO2-uitstoot. Het proces vraagt hoge temperaturen, vaak op basis van fossiele brandstoffen en tijdens de productie komt er nog extra CO2 vrij.

CarbiCrete wil nu het tij keren door een productieproces te commercialiseren dat cementvrije, CO2-negatieve betonproductie mogelijk maakt. De gepatenteerde koolstofverwijderingstechnologie gebruikt industriële bijproducten en afgevangen koolstofdioxide. Interesting engineering sprak met Yuri Mytko, de chief marketing officer van het bedrijf. “Voor elke ton beton die wordt geproduceerd met behulp van het CarbiCrete-proces, wordt 150 kg (kilogram) CO2 verminderd of verwijderd”, aldus Mytko.

Afval als basis

De nieuwe technologie kan toegepast worden in bestaande betoncentrales. Het nieuwe proces is namelijk identiek aan dat van betonproductie op basis van cement al zijn er wel twee belangrijke verschillen. Om te beginnen vervangt gemalen staalslak, een bijproduct uit de staalproductie, het cement in het mengsel als bindmiddel. De uitharding van het beton gebeurt met behulp van CO2 in plaats van met warmte en stoom. Dat gebeurt in een speciale absorptiekamer waar de CO2 permanent wordt vastgezet in het nieuwe beton.

De nieuwe betonsteen zou tot 30 procent sterker zijn dan traditionele bouwstenen op cementbasis. Ze zouden ook goedkoper zijn omdat ze gemaakt worden van staalslak, dat normaal als afval wordt beschouwd. En de ecologische voetafdruk is kleiner. Elk blok van 18 kilogram zou overeenkomen met 3 kilogram CO2-reductie/-verwijdering in vergelijking met traditionele blokken op cementbasis.

CarbiCrete gaat nu samen met betonfabrikant Patio Drummond de commerciële fase opstarten en ‘s werelds eerste commercieel verkrijgbare koolstofnegatieve betonblokken produceren. Op termijn zullen andere betonfabrikanten een licentie kunnen nemen op de koolstofnegatieve betontechnologie.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.