Steeds meer beleggers willen naast een mooi rendement op hun portefeuille ook iets goeds voor de wereld doen. Dit zogenoemde duurzaam beleggen wint ook in België aan populariteit. Zo bleek eerder dit jaar al uit de ING-beleggersbarometer dat meer dan 60 procent van de Belgische beleggers in de samenstelling van hun portefeuille rekening houdt met bijvoorbeeld klimaatoverwegingen. Voor 2020 verwacht Lendahand, een crowdfundingplatform dat kredieten verstrekt aan ondernemers in opkomende landen, dat vooral projecten rond duurzaam koken, landbouw en vrouwelijke ondernemers populair zullen zijn bij beleggers.
Het crowdfundingplatform Lendahand verstrekt kredieten aan kmo’s in zo’n vijfentwintig opkomende landen in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Europa. Sinds de oprichting in 2013 zijn via het platform 2650 ondernemers door ruim 5000 Europese investeerders van groeikapitaal voorzien. In 2019 alleen al werd er via het platform 25 miljoen euro in projecten geïnvesteerd in landen als Kenia, India en Mongolië. “Ondernemerschap is het sterkste wapen tegen armoede. Ondernemers creëren werkgelegenheid en zorgen zo voor economische groei”, vertelt Koen Thé, medeoprichter van Lendahand. “Maar zeker in opkomende landen is het voor veel kmo’s moeilijk om aan betaalbare financiering te komen om hun bedrijf verder te laten groeien. En daar wil Lendahand wat aan doen. Niet door te geven, maar door te investeren.”
Zonne-energie en kooktoestellen op biomassa
Via het platform investeren de gebruikers van Lendahand in een grote diversiteit aan projecten. Voor het komende kalenderjaar ziet het crowdfundingsplatform echter een aantal specifieke trends. Voor vrijwel alle leeftijdscategorieën die via het platform investeren, zijn projecten rond duurzame energie in trek. Het gaat dan vooral om lokale initiatieven met zonnepanelen, lampen op zonne-energie of milieuvriendelijke kooktoestellen. Zo hebben Lendahand-investeerders onlangs de realisatie van een project in Zambia met 5.000 lampen op zonne-energie en 1.500 milieuvriendelijke kooktoestellen gefaciliteerd. In veel opkomende landen zijn families voor dagelijkse behoeften als koken en verlichting aangewezen op het gebruik van vervuilende energiebronnen. Projecten rond duurzame energie kunnen hier iets aan doen.
Vrouwelijke ondernemers en voedselzekerheid
Ook projecten gericht op vrouwelijke ondernemers zullen volgens Lendahand in 2020 op veel interesse kunnen rekenen. De afgelopen jaren zijn via het platform diverse projecten gefinancierd waarmee vrouwen hun ondernemingen verder konden laten groeien. Dit blijkt vooral voor babyboomers een populaire categorie: een derde van hen geeft aan een project vooral interessant te vinden als het voor of door vrouwen is, zo blijkt uit een enquête onder gebruikers van Lendahand. Als laatste trend verwacht Lendahand dat investeringen op het gebied van voedselzekerheid in 2020 een verdere vlucht zullen nemen. “Dat is logisch”, aldus Thé. “Er is veel privaat kapitaal in de wereld en consumenten willen graag iets betekenen voor een ander. Duurzaam beleggen biedt de mogelijkheid om met dat private kapitaal grote, wereldwijde problematiek zoals honger, armoede en klimaatverandering aan te pakken.Niet middels ondoorzichtige donaties, maar middels zakelijke transacties met rentes variërend van 3 tot 7 procent. Het is een misvatting dat met duurzaam beleggen geen goed rendement te behalen valt. Het is zowel uit een humanitair als een financieel oogpunt een interessant alternatief voor de spaarrekening of een goede doelen donatie.”