Bijna 70% van Vlaamse woningen geschikt voor warmtepomp volgens VEKA

Bijna zeven op de tien Vlaamse woningen zijn geschikt voor een warmtepomp, blijkt uit gegevens van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Via een nieuwe online tool kunnen inwoners snel nagaan of hun woning klaar is voor deze duurzame verwarmingsoptie.

VEKA lanceert een online warmtepompklaar-tool waarmee woningeigenaren in enkele stappen kunnen bepalen of hun huis of appartement klaar is voor verwarming met een warmtepomp. Door basisinformatie in te vullen over de woning, zoals oppervlakte en isolatieniveau, krijgen gebruikers een inschatting of hun woning geschikt is. Er zijn drie mogelijke uitkomsten: direct geschikt voor een warmtepomp, geschikt voor een hybride warmtepomp, of ongeschikt zonder extra isolatie. De tool geeft daarbij advies over het meest geschikte type warmtepomp, geschatte installatiekosten en de ruimte die nodig is.

Bij een positieve uitkomst biedt de tool extra inzicht in de verbetering van het energieprestatiecertificaat (EPC) na installatie van een warmtepomp. Voor appartementen adviseert de tool vaak een collectieve aanpak, aangezien een gezamenlijke installatie efficiënter kan zijn.

70% van woningen en appartementen heeft potentieel

Uit de verzamelde gegevens van de energieprestatiecertificaten van de laatste twee jaar blijkt dat 35% van de eengezinswoningen in Vlaanderen volledig klaar is voor een warmtepomp en dat nog eens 33% een hybride systeem kan plaatsen zonder extra isolatie. Voor appartementen ligt dit aandeel zelfs hoger, met 76% van de woningen geschikt voor een warmtepomp en 17% voor een hybride warmtepomp.

Voor woningen en appartementen die nog niet warmtepompklaar zijn, wijst de tool op de mogelijke isolatiestappen die nodig zijn. De geschiktheid voor een warmtepomp hangt onder meer af van de mate van isolatie en de warmtevraag, zoals onderzocht in een eerdere studie van VITO/EnergyVille in opdracht van VEKA.

Financiële steun en toekomstperspectieven

De Vlaamse overheid ondersteunt de installatie van warmtepompen met subsidies, waarvan de hoogte afhankelijk is van het type warmtepomp en het inkomen van de aanvrager. De subsidies zijn beschikbaar voor zowel eigenaar-bewoners als investeerders en verhuurders tot eind 2025. Daarnaast zijn er extra premies voor wie overstapt van elektrische verwarming of in een gebied zonder aardgas woont. Verder biedt de Mijn VerbouwLening de mogelijkheid om tot 60.000 euro te lenen voor energierenovaties.

Vanaf 2025 geldt in Vlaanderen een verbod op aardgasaansluitingen voor nieuwbouw, wat warmtepompen de voorkeursoptie maakt in gebieden zonder warmtenet. Vanaf 2027 zal de nieuwe Europese koolstoftaks aardgas en stookolie duurder maken, wat een extra stimulans vormt om te kiezen voor duurzame verwarmingsoplossingen.

Met deze nieuwe tool speelt VEKA in op de vraag naar duurzame alternatieven voor verwarming, nu woningen op termijn moeten voldoen aan strengere energievereisten.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.