Biomethane Industrial Partnership moet productie en gebruik van biomethaan in Europa aanmoedigen

De Europese Commissie lanceert samen met leiders uit de industrie de Biomethane Industrial Partnership. Dat partnerschip moet doelstelling voor biomethaan ondersteunen om tegen 2030 35 miljard kubieke meter biomethaan te produceren en gebruiken.

De Europese Commissie en industrieleiders hebben het Biomethane Industrial Partnership (BIP) gelanceerd. Deze nieuwe publiek-private samenwerking werd aangekondigd in het REPowerEU Plan in mei dit jaar. Toen presenteerde de Europese Commissie het actieplan voor biomethaan, inclusief de oprichting van het Biomethane Industrial Partnership.

Het BIP moet de doelstelling helpen realiseren om de jaarlijkse productie en het gebruik van biomethaan tegen 2030 te verhogen tot 35 miljard kubieke meter. Daarvoor is 70 tot 80 miljard euro aan investeringen nodig.

Het gebruik van biomethaan zal de Europese afhankelijkheid van aardgas uit Rusland doen afnemen. Tegelijkertijd zal het bijdragen aan een geïntegreerd energieneutraal systeem, de inkomens van boeren diversifiëren en een circulaire benadering bevorderen.

Best practices delen

Alle EU-lidstaten worden uitgenodigd om deel te nemen aan het partnership, samen met bedrijven, brancheverenigingen, de academische wereld en maatschappelijke organisaties. Kadri Simson, EU Commissaris Energie: “Het nieuwe Biomethane Industrial Partnership staat open voor alle belanghebbenden om belemmeringen voor groei te overwinnen, best practices te delen en samenwerking te bevorderen om de productie en het gebruik van biomethaan snel te vergroten.”

Executive Vice-President Timmermans: “Europa heeft een enorm potentieel voor de productie van biomethaan. Met biomethaan kunnen we fossiel gas uit Rusland vervangen door zelfgekweekt, duurzaam en hernieuwbaar gas. Het creëert ook nieuwe economische kansen in landelijke gebieden. Het industriële partnerschap wordt van groot belang om de productie en het gebruik van biomethaan in de hele EU te vergroten.”

Op 25 oktober 2022 vindt in Brussel een technische kick-off van het Biomethane Industrial Partnership plaats.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.