Virtuele boring Vlaamse ondergrond
(Beeld: Asim Alnamat)

Virtueel boren in de Vlaamse ondergrond

Met de nieuwe Virtuele Boring-app kan je met behulp van je smartphone overal in Vlaanderen nagaan wat er zich tot op vijf kilometer diep onder je voeten bevindt. De nieuwe tool werd ontwikkeld door Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV), een project van het Departement Omgeving, de Vlaamse Milieumaatschappij en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. 

Voor iedereen

De Vlaamse ondergrond is het resultaat van miljoenen jaren evolutie. Ze verschilt van streek tot streek en zelfs van perceel tot perceel. Via de app Virtuele Boring kan je nu met één klik de lagenopbouw van de Vlaamse ondergrond bekijken. De oudste laag die je daarop kan vinden is zo’n 400 miljoen jaar oud. Ook de hydrogeologische opbouw, die aangeeft waar de watervoerende lagen in de ondergrond zitten, is opgenomen.

De app is dus niet alleen handig als je gewoon nieuwsgierig bent naar de ondergrond. Ook als je bijvoorbeeld wil weten op welke diepte je op water kan stoten in je tuin, kan je de tool raadplegen.    

Boorfirma’s

Uiteraard zal Virtuele Boring ook een meerwaarde kunnen bieden in tal van professionele contexten. Denk maar aan onderzoek naar delfstoffen, gebruik van ondergrondse ruimtes, stabiliteitsonderzoek, diepe geothermie of aardwarmte, waterwinningen enz. De Virtuele Boring kan nooit een echte boring vervangen, maar is een nuttige tool vooraleer op het terrein te gaan. Voor boorfirma’s vormt het een praktische aanvulling bij de voorbereiding van pompproeven, boringen, sonderingen, metingen en laboproeven. Boorfirma’s maken op hun beurt ook terreininfo over aan DOV.

Bodemprofielen

Om de verborgen wereld onder onze voeten ook bovengronds zichtbaar te maken, liet het Departement Omgeving hiernaast drie displays van verschillende bodemprofielen maken. In de nabije omgeving van de Vlaamse Kennis- en Vormingscentra voor Natuur en Milieu De Vroente (Kalmthout) en De Helix (Geraardsbergen) en het Bezoekerscentrum Duinpanne (De Panne) werd telkens een bodemprofiel uitgegraven. Die reële bodems werden gefixeerd, zodat ze tentoongesteld kunnen worden en iedereen de gelaagdheid kan bestuderen. Op bijbehorende informatiepanelen en -banners worden de bodemhorizonten (laagjes in de bodem), hun ontstaansgeschiedenis en het belang van de bodem in detail toegelicht. De drie bodemprofielen maken deel uit van een rondreizende tentoonstelling en kunnen ontleend worden.

De educatieve centra De Helix, De Vroente en Duinpanne beschikken zelf ook over een eigen bodemprofiel dat geïntegreerd wordt in de permanente collectie en ter plaatse zal kunnen bestudeerd worden.

Installatie Virtuele Boring 

De tool Virtuele Boring installeer niet via de app- of playstore. Surf op je smartphone naar volgende adres: https://virtueleboring.dov.vlaanderen.be/virtueleboring/.

Bewaar daarna een snelkoppeling op je startscherm (iOS : met +-teken, “zet op beginscherm” | Android-apparaat: “toevoegen aan startscherm”) en je kan met de app aan de slag gaan.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.