Vernieuwde handleiding voor duurzaam productontwerp

De vernieuwde editie van het boek ‘Ecodesign: Ontwerpen voor een duurzame en circulaire economie’ ligt in de winkel. Met dit overzichtelijke handboek, willen auteurs Karine Van Doorsselaer en Els Du Bois ontwerpers bijstaan die werk willen maken van ecodesign. Dankzij ecoTips geniet je trouwens van 10% korting op deze nieuwe uitgave. En abonnees van ecoTips maken zelfs kans op een gratis exemplaar. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je in het decembernummer van ecoTips.

Ecodesign

Ecodesign staat voor het integreren van ecologie in het ontwerpproces van alle mogelijke producten: van speelgoed, verpakkingen, allerhande huis-, tuin- en keukenproducten tot heel technische objecten zoals vorkliften of medische scanners. Het idee gaat uit van het levenscyclus-denken, waarbij gestreefd wordt om voor elke fase, van het ontginnen van de materialen tot het afdanken van het product, de milieu-impact te minimaliseren.

Het boek Ecodesign: Ontwerpen voor een duurzame en circulaire economie’ ondersteunt de ontwerper daarin en bespreekt grondig welke ecodesign hulpmiddelen ingezet kunnen worden tijdens het ontwerpproces. Met die hulpmiddelen kan je enerzijds bestaande producten screenen op hun milieu-impact, en anderzijds als een leidraad aanwenden bij het ontwerpen van milieuverantwoorde producten.

Nieuwe editie

In 2016 werd dit boek van Karine Van Doorsselaer en Els Du Bois voor het eerst uitgegeven. Nu volgt een volledig herwerkte en ge-peer-reviewde versie waarbij de link tussen ecodesign en circulaire economie nog meer gelegd wordt. “Circulaire economie is hot tegenwoordig. De ontwerper speelt een sleutelrol om deze doelstellingen waar te maken. De vuistregels van ecodesign sluiten perfect aan bij de principes van de circulaire economie”, aldus auteur Karine Van Doorsselaer.

10% korting dankzij ecoTips

Wist je trouwens dat Uitgeverij Lannoo de ecoTips-lezers een korting van 10% aanbiedt op verschillende boeken rond duurzaam ondernemen? En uiteraad is de vernieuwde editie van ‘Ecodesign: Ontwerpen voor een duurzame en circulaire economie’ daar eentje van.

Klik hier en bezoek snel onze ecoTips-shop.  

Abonnees van ecoTips maken zelfs kans op een gratis exemplaar. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je in het decembernummer van ecoTips.

Over de auteurs

Karine Van Doorsselaer

Karine Van Doorsselaer is industrieel ingenieur chemie met specialisatie kunststoffen, licentiate in de Menselijke Ecologie en doctor in de Menselijke Ecologie. Ze is docente Materialenleer en Ecodesign aan de opleiding Productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen, waarbij ze de toekomstige ontwerpers wegwijs maakt in de wereld van de materialen en hoe ze producten op een milieuverantwoorde manier kunnen ontwerpen.

Els Du Bois

Els Du Bois is master in de Productontwikkeling en doctor in Industrial Design Engineering. Ze is werkzaam als doctorassistent binnen de opleiding Productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen, waar ze studenten coacht in het ontwerpen van duurzame producten en onderzoek uitbouwt omtrent ecodesign en ontwerpen voor een circulaire economie.

Bron en foto’s: Uitgeverij Lannoo

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.