Bolt brengt eerste mobiele windmolen naar Rock Werchter

Dit jaar lanceert het energieplatform Bolt samen met Rock Werchter een primeur: de allereerste windmolen op een Belgisch festival. Zo kan het festival maximaal gebruikmaken van lokale groene stroom, ook na zonsondergang.

Dieselgeneratoren zijn nog steeds verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-voetafdruk van een festival. Bolt en Rock Werchter kijken daarom ieder jaar welke stappen ondernomen kunnen worden om die te verkleinen. De ter plaatse vergaarde zonne-energie, windenergie en netstroom wordt op batterijen gestockeerd om pieken in het verbruik op te vangen. Zo kan het festival optimaal gebruikmaken van ​ lokale, groene stroom.

“Met de aanleg van het landschapspark kreeg het Festivalpark een hoogspanningscabine. Onder andere een groot deel van de backstage draait vanaf de eerste dag van de opbouw op groene stroom van lokale energieopwekkers, via Bolt. Die groene netstroom zetten we in. Dieselgeneratoren zijn niet verdwenen. Er zijn er minder dan ooit. Ze worden slimmer gebruikt en waar mogelijk gaan we voor hybride oplossingen, zoals de windmolen, zonnepanelen en superbatterijen,” vertelt de organisatie van Rock Werchter.
Op een dag tijd werd de 20 meter hoge windmolen geïnstalleerd, die pronkt op de weg tussen het Festivalpark en de campings. Je kan ‘m haast niet missen: met een sympathiek gezicht en paars-groene kleur kan je de windturbine over het hele festival spotten.

“Bolt bouwde deze mobiele, sympathieke windmolen als ambassadeur van windenergie. Met een bijpassende naam die de festivalgangers tijdens Rock Werchter zullen kiezen, wil Bolt bewustwording rond windenergie creëren,” aldus Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt. “Windenergie is cruciaal om een inhaalbeweging te kunnen maken op vlak van hernieuwbare energieproductie in ons land. Nog te vaak krijgen windturbines tegenwind. Mensen willen ze niet in hun buurt. Nochtans hebben we ze nodig, als we tegen 2030 een groene energietransitie willen maken.”

In 1986 was België koploper met het eerste windmolenpark op de pier van Zeebrugge. Die voorsprong zijn we intussen verloren. België heeft momenteel slechts 33% hernieuwbaar opgewekte stroom. Zo is ons land nog veraf van de huidige doelstelling om tegen 2030 op 65% te landen. Windenergie is een belangrijke aanvulling op zonne-energie. Lang na zonsondergang, blijven windmolens groene stroom produceren. Op zee zijn ze goed vertegenwoordigd, op land zijn ze nog vaak taboe. Nochtans is er nog genoeg open ruimte in België waar we windmolens kunnen zetten die niemand storen.

Na afbraak van Rock Werchter wordt de mobiele windmolen opgesteld op andere evenementen, om hem nadien een vaste plek te geven. “We dromen van meerdere sympathieke windmolens als deze, die we op verschillende plaatsen in België kunnen inzetten,” vertelt Pieterjan Verhaeghen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.