Brandstofcel als back-upplan voor elektrische voertuigen

Markus Heyn, hoofd van de Mobility Solutions van Bosch, waarschuwt in een Duitse krant om niet alle hoop te stellen op lithium-ionbatterijen maar ook andere aandrijftechnologieën te ontwikkelen voor elektrische voertuigen. Bosch investeert intussen meer dan 200 miljoen euro in de productie van brandstofcelstacks in de VS.

De auto-industrie zet alles in op lithium-ionbatterijen. Markus Heyn wees in een interview met de Duitse krant Stuttgarter Zeitung op die evolutie. En op de bijhorende risico’s. Daarbij legde hij de link met de huidige gascrisis en de lessen die daaruit te leren vallen. “We zien momenteel de gevolgen van het gastekort voor Duitsland en Europa omdat we te weinig alternatieven hebben voorbereid”, aldus Heyn. “In de auto-industrie moeten we van deze gelegenheid gebruikmaken om ons af te vragen wat we kunnen doen als er ooit te weinig batterijcellen zijn.”

Natuurlijk zou iedereen dan graag beroep willen kunnen doen op een alternatief. Maar zo’n alternatief gaat er alleen zijn als er op tijd mensen mee aan de slag gaan. Een alternatief dat Heyn in het interview noemt, zijn bijvoorbeeld brandstofcellen die waterstof en zuurstof gebruiken om de elektriciteit te maken die nodig is voor een elektrische motor. De infrastructuur die wordt ontwikkeld voor langeafstandsvrachtwagens is volgens hem heel geschikt om te fungeren als een “ruggengraat voor de bevoorrading van personenauto’s.”

Investeren in productie

Bosch kondigde recent aan dat het meer dan 200 miljoen euro investeren om brandstofcelstacks te produceren in zijn fabriek in South Carolina. Die stacks zijn bedoeld voor Amerikaanse elektrische vrachtwagens op waterstof. De investering maakt deel uit van een groter plan waarbij Bosch tussen 2021 en 2024 wereldwijd meer dan 1 miljard euro investeert in brandstofceltechnologie.

Bij CleanTechnica zijn ze niet meteen gewonnen voor brandstofcellen, tenzij in zwaar vervoer zoals treinen, trucks of schepen. De opslagtanks zijn groot en zwaar en daardoor niet zomaar in een auto in te passen. Door de druk die gepaard gaat met de opslag van waterstof moet de tank bovendien rond zijn, wat de plaatsing nog ingewikkelder zou maken. Met brandstofcellen is het bovendien onmogelijk om snel te accelereren en waterstoftankstations zijn schaars. Toch heeft Heyn een punt, aldus CleanTechnica. De man pleit vooral voor een back-upplan dat kan worden ingezet wanneer plan A – de huidige lithium-ionbatterijen – het om een of andere reden laat afweten.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.