Bridgestone wil tegen 2030 banden van woestijnstruiken commercialiseren

Bridgestone gaat extra investeren in de aanplant en oogsten van guayule. Die woestijnstruik dient als basis voor het natuurlijke rubber waarmee het bedrijf al langer experimenteert. Tegen het einde van het decennium wil Bridgestone van guayule afgeleid duurzaam en natuurlijk rubber produceren.

Bridgestone is van plan om nog eens 42 miljoen dollar te investeren om zijn plannen voor natuurlijk rubber te commercialiseren tegen 2030. Om de aanplant en oogst van guayule op te schalen wil het bedrijf de capaciteit aan landbouwgrond uitbreiden met 25.000 hectare. Het bedrijf gaat daarvoor nauwer samenwerken met plaatselijk boeren.

Minder water nodig

Guayule is een hittetolerante, houtachtige struik die groeit in woestijnachtige omgevingen, meer bepaald in het zuidwesten van de woestijn van Amerika – een regio die geteisterd wordt door droogte. De struik kan worden gekweekt met bestaande landbouwapparatuur en heeft slechts de helft van het water nodig van gewassen zoals katoen.

De omschakeling naar minder waterintensieve gewassen is een direct gevolg van de overeenkomst van Bridgestone met het Environmental Defense Fund (EDF). Die ngo zoekt actief mee naar oplossingen voor watertekorten van de Colorado-rivier, een rivier die instaat voor irrigatie in Centraal Arizona.

Kleinere milieu-impact

“We zijn extreem optimistisch over het potentieel voor guayule als binnenlandse bron van strategisch kritische materialen, zoals rubber, hypoallergene latex, lijmen voor bouwmaterialen en hernieuwbare brandstof”, meldt Nizar Trigui, Chief Technology Officer van Bridgestone. “Met guayule kunnen we de milieu-impact verminderen die samenhangt met overzeese inkoop en tegelijkertijd een duurzamer landbouwsysteem realiseren voor de regio’s van dit land die kampen met aanhoudende en verslechterende klimaatomstandigheden.”

Bridgestone begon met onderzoek naar guayule in 2012 en heeft daarvoor een eigen onderzoekscentrum in Arizona. Vandaag beschikt het bedrijf ook over een guayule-boerderij van 281 hectare, eveneens in Arizona. Het bedrijf investeerde al 100 miljoen dollar in de ontwikkeling en commercialisering van op guayule gebaseerd rubber. Dat resulteerde in 2015 in de eerste band gemaakt van natuurlijk rubber.

Op het racecircuit wil Bridgestone de veiligheid en prestaties van guayule verder blijven demonstreren.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.