Brugge is de bijenvriendelijste gemeente van 2020

Brugge is bijenvriendelijkste gemeente 2020

De stad Brugge mag zich dit jaar de bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen noemen. Week van de Bij, een initiatief van het Departement Omgeving, ging voor de zesde maal op zoek naar de ‘Bijenvriendelijkste gemeente’ in Vlaanderen. De stad Brugge is dus de zesde winnaar en volgt zo Hasselt (2019) Genk (2018) Beernem (2017), Beveren (2016) en Knokke-Heist (2015) op. De wedstrijd tussen milieu- en groendiensten van steden en gemeenten wordt georganiseerd door het Departement Omgeving (Week van de Bij) samen met de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG).

Steeds meer bijenvriendelijke gemeenten

De afgelopen zes jaar namen in totaal al 91 gemeenten deel aan de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente. In het coronajaar 2020 streed een recordaantal van 66 gemeenten om de ondertussen fel begeerde titel van bijenvriendelijkste gemeente. Twintig gemeenten daarvan namen voor de eerste keer deel. In de zomermaanden werden alle gemeenten bezocht en de projecten beoordeeld. De jury houdt rekening met een aantal criteria zoals

Advertising
 

  • bijenvriendelijke nieuwe aanplantingen;
  • bijenvriendelijk groenbeheer (maaien, snoeien, knotten);
  • bijeninstallaties zoals insectenhotels, een bijenkast, weidepaaltjes met gaatjes of een zandhoop voor zandbijen;
  • educatie en sensibilisering;
  • acties voor burgers zoals bijvoorbeeld plantdagen of groepsaankopen ten voordele van de bij;
  • een bijenwerkgroep of een meerjarig bijenplan.

Twaalf gemeenten werden dit jaar beloond met de hoogste score van drie bijen, 18 gemeenten behaalden twee bijen en 30 gemeenten één bijtje. In de tabel hieronder staan alle gemeenten vermeld. Uit de groep met drie bijtjes werd Brugge als winnaar gekozen.

Twaalf gemeenten werden dit jaar beloond met de hoogste score van drie bijen, 18 gemeenten behaalden twee bijen en 30 gemeenten één bijtje. In de bijlage hieronder staan alle gemeenten vermeld. Uit de groep met drie bijtjes werd Brugge als winnaar gekozen.

bijenvriendelijkste gemeente deelnemers afgelopen jaren
Een overzicht van de gemeenten die al deelnamen aan de bijenvriendelijkste gemeente

“In Vlaanderen zijn veel gemeenten bewust ermee bezig om de leefomstandigheden van bijen te verbeteren. Al die inspanningen voor bijenvriendelijk groenbeheer apprecieer ik als milieuminister ten zeerste”, zegt Vlaams minister Zuhal Demir. “Ook Vlaanderen gaat haar deel doen. In 2021 werken we voor het eerst een bestuiversplan uit, naar voorbeeld van onder andere Ierland, waarin we acties opnemen om de achteruitgang van bestuivers in Vlaanderen aan te pakken. Alvast proficiat aan de stad Brugge met de inspanningen die zij daarvoor leveren”.

... verder lezen ?

Deze inhoud is voorbehouden voor abonnees. Ben je al abonnee?
Log In Lees 30 dagen gratis