bijenvriendelijkste gemeente 2020 brugge
Brugge is de bijenvriendelijste gemeente van 2020

Brugge is bijenvriendelijkste gemeente 2020

De stad Brugge mag zich dit jaar de bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen noemen. Week van de Bij, een initiatief van het Departement Omgeving, ging voor de zesde maal op zoek naar de ‘Bijenvriendelijkste gemeente’ in Vlaanderen. De stad Brugge is dus de zesde winnaar en volgt zo Hasselt (2019) Genk (2018) Beernem (2017), Beveren (2016) en Knokke-Heist (2015) op. De wedstrijd tussen milieu- en groendiensten van steden en gemeenten wordt georganiseerd door het Departement Omgeving (Week van de Bij) samen met de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG).

Steeds meer bijenvriendelijke gemeenten

De afgelopen zes jaar namen in totaal al 91 gemeenten deel aan de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente. In het coronajaar 2020 streed een recordaantal van 66 gemeenten om de ondertussen fel begeerde titel van bijenvriendelijkste gemeente. Twintig gemeenten daarvan namen voor de eerste keer deel. In de zomermaanden werden alle gemeenten bezocht en de projecten beoordeeld. De jury houdt rekening met een aantal criteria zoals

  • bijenvriendelijke nieuwe aanplantingen;
  • bijenvriendelijk groenbeheer (maaien, snoeien, knotten);
  • bijeninstallaties zoals insectenhotels, een bijenkast, weidepaaltjes met gaatjes of een zandhoop voor zandbijen;
  • educatie en sensibilisering;
  • acties voor burgers zoals bijvoorbeeld plantdagen of groepsaankopen ten voordele van de bij;
  • een bijenwerkgroep of een meerjarig bijenplan.

Twaalf gemeenten werden dit jaar beloond met de hoogste score van drie bijen, 18 gemeenten behaalden twee bijen en 30 gemeenten één bijtje. In de tabel hieronder staan alle gemeenten vermeld. Uit de groep met drie bijtjes werd Brugge als winnaar gekozen.

Twaalf gemeenten werden dit jaar beloond met de hoogste score van drie bijen, 18 gemeenten behaalden twee bijen en 30 gemeenten één bijtje. In de bijlage hieronder staan alle gemeenten vermeld. Uit de groep met drie bijtjes werd Brugge als winnaar gekozen.

bijenvriendelijkste gemeente deelnemers afgelopen jaren
Een overzicht van de gemeenten die al deelnamen aan de bijenvriendelijkste gemeente

“In Vlaanderen zijn veel gemeenten bewust ermee bezig om de leefomstandigheden van bijen te verbeteren. Al die inspanningen voor bijenvriendelijk groenbeheer apprecieer ik als milieuminister ten zeerste”, zegt Vlaams minister Zuhal Demir. “Ook Vlaanderen gaat haar deel doen. In 2021 werken we voor het eerst een bestuiversplan uit, naar voorbeeld van onder andere Ierland, waarin we acties opnemen om de achteruitgang van bestuivers in Vlaanderen aan te pakken. Alvast proficiat aan de stad Brugge met de inspanningen die zij daarvoor leveren”.

Winnaar Brugge

Om een bloeiende stad te zijn, plant Brugge meer bloemen aan op diverse plaatsen zoals brugjes, kaaien, stadsgebouwen, in bloembakken en perken. Naast een massa bloembollen, kwamen er ook meer klimplanten en bloeiende bomen. Burgers die hun voortuinen vergroenen, krijgen ondersteuning. De stad Brugge zorgt voor wilde bijen en biodiversiteit door specifiek beheer van de bossen, parken en natuurgebieden. Voor de stadsomwalling en de begraafplaatsen zijn de beheerplannen in opmaak. Bijenhotels en bijenhallen zijn o.a. te vinden aan het buurthuis Zwankendamme, Tudor, de Kinderboerderij, basisschool Brugge Noord, BuSO-school De Varens, het natuurcentrum Beisbroek. Aan de ecologische waarde koppelt de stad ook een educatief aspect. Vanuit kinderboerderij De Zeven Torentjes en het natuurcentrum Beisbroek wordt een natuur-educatieve werking over het hele grondgebied ontplooit. Ook het Brugse Concertgebouw doet een duit in het zakje met de wilde bij als symbool voor het educatieve programma.

Het Departement Omgeving zet in samenwerking met de VVOG de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente ook in 2021 verder. Gemeenten die speciale aandacht hebben voor bijen, kunnen zich vanaf eind april 2021 terug inschrijven voor de wedstrijd ‘Openbaar Groenawards’ categorie ‘Bijenvriendelijkste gemeente’. Alle info www.vvog.info en www.weekvandebij.be

Week van de Bij 2021 loopt van 30 mei tot en met 6 juni.

Hoe de opening in Bokrijk zal verlopen, zal afhangen van de coronacrisis. Week van de Bij werkt volop aan interessante en veilige acties.

Niet enkel gemeenten kunnen hun steentje bijdragen om de bij opnieuw meer habitat te geven. Ook voor bedrijven is er een mooie rol weggelegd. Lees in deze post hoe dat in zijn werk kan gaan.

sdg 15 leven op het land

Initiatieven zoals de Week van de Bij kaderen in SDG 15 – leven op het land. Kom hier meer te weten over deze SDG.

Overzicht bijenvriendelijkste gemeente editie 2020: 12 gemeenten behaalden 3 bijen, 18 gemeenten behaalden 2 bijen en 30 gemeenten 1 bijtje.

BruggeBijenvriendelijkste gemeente 2020 
Beveren3 
Bonheiden3 
Damme3 
Diksmuide3 
Genk3 
Gent3 
Hasselt3 
Knokke – Heist3 
Koksijde3 
Roeselare3 
Torhout312
Aalter2 
Antwerpen – Hoboken2 
Antwerpen – Wilrijk2 
Avelgem2 
Beringen2 
Berlaar2 
Geel2 
Harelbeke2 
Hoogstraten2 
Izegem2 
Kortrijk2 
Oostende2 
Oosterzele2 
Sint- Katelijne- Waver2 
Sint -Niklaas2 
Sint -Truiden2 
Staden2 
Wevelgem218
Alken1 
Antwerpen1 
Antwerpen – Berchem1 
Antwerpen – Borgerhout1 
Antwerpen – Deurne1 
Antwerpen – Ekeren1 
Antwerpen – Merksem1 
Berlare1 
Blankenberge1 
Boom1 
De Panne1 
Denderleeuw1 
Dendermonde1 
Duffel1 
Hamont -Achel1 
Hooglede1 
Ieper1 
Kruibeke1 
Lint1 
Machelen1 
Meulebeke1 
Oudenaarde1 
Overijse1 
Retie1 
Rumst1 
Schoten1 
Sint- Gillis -Waas1 
Steenokkerzeel1 
Willebroek1 
Zottegem130
Heuvellandeervolle vermelding 
Kasterleeeervolle vermelding 
Lochristieervolle vermelding 
Moleervolle vermelding 
Wijnegemeervolle vermelding 
Zwijndrechteervolle vermelding6

(bron: Vlaamse overheid – departement omgeving)

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.