BuildUp maakt 160 sociale woningen op tien maanden tijd energieneutraal

BuildUp realiseerde in het Franse Wattrelos de offsite energetische renovatie van een sociale woonwijk. Het bedrijf pakte de gebouwen in met een isolerende schil van vooraf gemonteerde en energie-efficiënte gevels en daken. Op tien maanden tijd maakte het zo 160 sociale woningen energieneutraal.

In Europa moeten 43 miljoen woningen een energetische renovatie ondergaan om het continent tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Een manier om die klus te klaren, is woningen diepgaand en structureel te renoveren.

Dat kan door – naast zonnepanelen en warmtepomp-oplossingen – een isolerende bouwschil aan te brengen rondom de huizen. Zo’n schil bevat complete gevels en daken die in een productiehal worden geassembleerd. Zo kunnen grote projecten als de energierenovatie van een sociale woonwijk in recordtempo worden uitgevoerd aan een snelheid van één dag per huis. 

Europees pilootproject  

In Wattrelos bij Rijsel (Frankrijk) realiseerde BuildUp een Europees pilootproject rond energetische renovatie door een sociale woonwijk energieneutraal te maken. Op tien maanden tijd werden 160 woningen uit 1960 met energielabel F omgevormd naar energieneutrale woningen. BuildUp tekende gevels en daken rond het digitale model van de wijk. Die werden in Aarschot in de fabriek – oftewel offsite – geproduceerd en vervolgens in snel tempo geplaatst in Wattrelos.

Dit project werd uitgevoerd volgens het Energiesprong-concept, een Europese organisatie gesteund door de Europese commissie die energetisch renoveren van (sociale) woningen op grote schaal mogelijk wil maken en coördineren. 

Sneller en ingrijpender renoveren

Hélène de Troostembergh, CEO van BuildUp: “43 miljoen woningen moeten energetisch gerenoveerd worden om de Europese klimaatdoelstelling tegen 2050 te halen. Daarvoor is er maar één oplossing: diepgaande energetische renovatie, aan een tempo van zo’n 6000 woningen per dag. Al die woningen op een traditionele manier renoveren is onmogelijk. Het moet offsite gebeuren, want de renovatiesnelheid verhogen én tegelijk veel ingrijpender renoveren zijn de enige sleutel tot succes en de enige echte structurele oplossing voor energiearmoede op de lange termijn.” 

Bewoners blijven thuis

BuildUp is gespecialiseerd in digitaal offsite bouwen. In de fabriek in Aarschot assembleert het bedrijf bouwelementen (wanden, vloeren en daken) voor nieuwbouw en renovatie. Op 24 uur tijd worden die over een bestaand gebouw geschoven. De impact op de bewoners is minimaal: zij kunnen tijdens de werken gewoon thuis blijven.

Complete gevels en daken worden in een atelier gemonteerd, inclusief de isolatie, ramen en deuren. De wanden en daken bestaan uit lagen gecertificeerde betonvrije materialen en worden als een schil over een bestaand gebouw geplaatst. De volledige constructie is circulair en maximaal biobased. De uiteindelijke bedoeling: een energieneutraal gebouw realiseren dat niet méér energie verbruikt dan het produceert. Daarvoor zorgen ook de bijkomende plaatsing van energie-efficiënte oplossingen zoals zonnepanelen en warmtepompen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.