Lita.co
(Beeld: Lita.co)

Burgers investeerden € 1.250.000 op LITA.co voor de ontwikkeling van ondernemingen met een positieve impact

Net nu de voormalige CIO van BlackRock de kritiek geeft dat duurzaam beleggen een “gevaarlijk luchtkasteel” is, bewijst LITA.co naar eigen zeggen dat het herlokaliseren van de financiële wereld en investeren met een positieve impact voor veel mensen een noodzaak is.

Voor duurzaam investeringsplatform LITA.co was het een goeie zomer. Géén kwakkelzomer voor deze FinTech-onderneming: er werd maar liefst € 1 250 000 opgehaald voor ondernemingen met een positieve sociale en ecologische impact.

« Vele druppels samen kunnen een vloedgolf worden »: vanuit dit idee democratiseert LITA.co beleggingen met een positieve impact. Het platform maakt rechtsreeks investeren in Belgische ondernemingen voor iedereen toegankelijk, vanaf €100. Samen heeft de Belgische bevolking namelijk net geen 300 miljard aan kapitaal op spaarrekeningen staan. Een slapende schatkist vol potentieel, terwijl die niets opbrengt. Daarom fungeert LITA.co als « korte keten van de financiën » en stelt voor om bewust ondernemingen te financieren : dicht bij huis, en met een sterke positieve impact.

In tegenstelling tot de duurzame beleggingsfondsen die door grote banken worden aangeboden en die bekritiseerd werden door de voormalige CIO van Black Rock, Tariq Fancy, draagt LITA.co bij tot de desintermediatie van de financiële wereld. Het platform verbindt investeerders die op zoek zijn naar een positieve impact en rendement met ondernemingen die bijdragen aan de wereld van morgen. Een mooie manier om zin en betekenis aan spaargeld te geven.

Deze zomer werd er op het platform geïnvesteerd in:

  • aSmartWorld : refurbishing van smartphones en tablets in België
  • CoHop : een gedeelde brouwerij in Brussel
  • Marie Poppies : leader van milieuvriendelijke bloemen in België
  • Bambino : een keten van ecologisch verantwoorde restaurants
  • Promosports : sportinfrastructuur om zwemmen te bevorderen

Dit alles voor een totaal van €1,25 miljoen euro.

LITA begon haar activiteit 4 jaar geleden in België en haalde al meer dan 6 miljoen euro op via particulieren, goed voor de financiering meer dan 40 sociale ondernemingen in domeinen zoals duurzaam vastgoed, fair fashion, biologische voeding, hernieuwbare energie, …

Om de geschikte ondernemingen te vinden, ontmoette het Belgische team al meer dan 1000 ondernemers. « We selecteren minder dan 5% van de projecten die ons worden voorgesteld », verduidelijkt Céline Bouton, Partner & Development Director. « Ons doel is niet om zo veel mogelijk projecten te financieren, maar wel de beste, diegene die hier een positieve impact hebben. »

Om de machtsverhoudingen te veranderen, is een ander soort financiering nodig. Directe investeringen in lokale en positieve bedrijven maken zeker deel uit van de oplossing.

Meer ecoTips artikels over burgerparticipatie

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.