nieuw studentenhome ugent

Campus UGent plant klimaatneutraal studentenhome

De UGent plant een duurzaam nieuw studentenhome op de campus aan de Corneel Heymanslaan. Dat kadert in een groter project om de hele campus samenhangender en groener te maken. “We willen duurzame campussen waar je kunt leren, leven, werken en studeren.”

De universiteit investeert zo’n 30 miljoen euro in de campus in het zuiden van Gent. Voor de start van de eerste fase van de werken, de bouw van een nieuw studentenhome, diende de UGent recent een omgevingsvergunningsaanvraag in.

Modernisering

Campus Heymans, gelegen tussen de Ottergemsesteenweg en de Corneel Heymanslaan, huisvest vandaag Home Boudewijn en de faculteit Farmaceutische Wetenschappen. De meeste gebouwen op de campus dateren uit de jaren 60 en zijn aan modernisering toe.

In een eerste fase plant de UGent een nieuw studentenhome aan de noordelijke rand van de campus. Tegen 2026 zal de campus er helemaal anders uitzien. Ook kleinere vrijstaande gebouwtjes worden afgebroken en verhard terrein wordt onthard. Vanaf 2028 neemt de universiteit ook de zone van de faculteit, bestemd voor onderwijs en onderzoek, onder de loep.

Circulair watergebruik

Het nieuwe home telt 300 rolstoeltoegankelijke kamers en wordt klimaatneutraal dankzij onder meer circulair watergebruik en zonne-energie. Het krijgt een akoestische, stille buitenschil en wordt volledig rond een binnentuin van 1.280 m² gebouwd .

De bouw vraagt een herschikking en herinrichting van de groenzones op de campus van de UGent. Die zal na de renovatiewerken voor een derde, zo’n 14.500 m², uit groen bestaan.

Betaalbare studentenkamers

Met de bouw wil de UGent een rol opnemen in de problematiek van studentenhuisvesting. Rector Rik Van de Walle: “Voor minder gegoede studenten kan een betaalbare kamer het verschil maken tussen kunnen studeren of niet. Maar er zijn er vandaag eenvoudigweg te weinig. We willen met een nieuw home dus niet meer studenten aantrekken; we willen hen wel beter en betaalbaar huisvesten op een manier die ook de reguliere huizenmarkt spaart. We willen duurzame campussen waar je kunt leren, leven, werken en studeren.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.