Carbon capture: oplossing voor of verderzetting van de fossiele economie? [podcast]

Het klimaatprobleem oplossen vergt wereldwijd maatregelen. De kern daarvan gaat over het verminderen van de uitstoot van CO2 en equivalente stoffen. Dat betekent ten eerste: minder grondstoffen verbranden, bijvoorbeeld bij energieverbruik in gebouwen, bij industriële productie en in de mobiliteit. Ten tweede: de uitstoot bij verbrandingsprocessen verminderen. En ten derde: de CO2 die vrijkomt bij verbranding opvangen en stockeren, of gebruiken in productieprocessen. Over dat opvangen van CO2 lopen de meningen wel uiteen. Sommigen zien er immers geen oplossing, maar net een verderzetting van de fossiele economie in. 

Luister naar dit artikel (of lees verder onder de podcast):

ecoTips Bizztalk: wat is carbon capture of koolstofafvang?

Beeld: Adobe Stock

Advertising
 

Stap één daarin, koolstofafvang of carbon capture, vlak voor of na de verbranding, kost 10 tot 40% extra energie ten opzichte van het verbrandingsproces zelf. Koolstof kan via een chemisch proces ook uit de omgevingslucht gefilterd worden. Ook dat vergt heel wat energie.

Daarna kan het verschillende richtingen uit. Je kan de koolstof opslaan. Dat is niet nieuw; sinds begin jaren 70 pompen olie- en gasmaatschappijen CO2 terug in de ondergrondse reservoirs. Dat vergroot de opbrengst van die olie- en gasvelden en heeft dus niets met milieubewustzijn of corporate responsibility te maken.

... verder lezen ?

Deze inhoud is voorbehouden voor abonnees. Ben je al abonnee?
Log In Lees 30 dagen gratis

Reacties zijn gesloten.