carbon-alt-delete

Carbon+Alt+Delete haalt 600.000 euro op voor slimme software om klimaatimpact van bedrijven te reduceren

Carbon+Alt+Delete haalt 600.000 euro op om zijn carbon management software en remote-first team verder uit te bouwen. De Belgische start-up in klimaattechnologie speelt daarmee in op de toenemende vraag van bedrijven om hun klimaatimpact te meten en reduceren.

Carbon+Alt+Delete werd in 2020 opgericht door Kenneth Van den Bergh en Hanspeter Höschle, 2 PhD’s in de ingenieurswetenschappen van de KU Leuven. De start-up ontwikkelt software om de CO2-voetafdruk van bedrijven te meten en reduceren.

Duurzaamheidsconsultants gebruiken de software om alle nodige bedrijfsdata – denk aan energieverbruik of aangekochte goederen – te verzamelen, deze data correct om te zetten in equivalente CO2-uitstoot en te simuleren hoe deze uitstoot kan worden verminderd, bijvoorbeeld door elektrificatie van het wagenpark of recyclage van afvalstromen. 

Uniek businessmodel

Vandaag wordt de klimaatimpact van meer dan 50 bedrijven in verschillende Europese landen beheerd via de software van Carbon+Alt+Delete. Het unieke aan het businessmodel is dat ze niet rechtstreeks naar bedrijven gaan. Hun software wordt gebruikt door duurzaamheidsconsultants die daarmee de CO2-voetafdruk van bedrijven beheren. 

“Transparantie over de klimaatimpact van bedrijven is essentieel. Enkel zo kunnen investeerders, klanten en werknemers klimaatvriendelijkere bedrijven verkiezen boven andere”, aldus co-founder en CTO Hanspeter Höschle.

Het nieuwe boekhouden 

Bedrijven willen zich voorbereiden op de klimaatneutrale economie van morgen. Ze krijgen ook steeds meer vragen van investeerders, grote klanten, werknemers en regelgevers over hun klimaatimpact en -strategie. Daardoor wordt CO2-cijfers rapporteren even belangrijk als financiële cijfers rapporteren. 

Bedrijven doen hierbij vaak beroep op duurzaamheidsconsultants. Die werken vandaag hoofdzakelijk in spreadsheets maar hebben nood aan software van Carbon+Alt+Delete: de software versnelt het proces en verkleint de kans op fouten. Zo wint de consultant tijd en neemt zijn aansprakelijkheidsrisico af. Bovendien worden er data-gebaseerde inzichten aangereikt. Zo werkt Carbon+Alt+Delete op dit moment aan een toepassing om bedrijven te benchmarken op basis van hun CO2-voetafdruk.

Algemeen gangbaar

Het doel van Carbon+Alt+Delete is om carbon accounting algemeen gangbaar te maken. Om de groei te versnellen haalde het bedrijf 600.000 euro op bij een groep angel investors, waaronder Tim Vandecasteele, co-founder van Silverfin.

“Er zijn veel parallellen tussen de sector van financiële boekhouding en de opkomende sector van CO2-boekhouding. Net zoals de financiële boekhouding vandaag niet meer in spreadsheets gebeurt, zal ook de CO2-boekhouding niet meer in spreadsheets gebeuren. Carbon+Alt+Delete speelt perfect in op deze trend”, aldus Vandecasteele.

Groter team

Carbon+Alt+Delete zal de investering gebruiken om het team verder te versterken met software-ontwikkelaars en salesprofielen. De ambitie is om de komende jaren een belangrijke en technologisch hoogstaande speler te worden in de Europese duurzaamheidssector.

Co-founder en CEO Kenneth Van den Bergh: “Onze bedrijfscultuur wordt gedefinieerd door twee dingen. Ten eerste zijn al onze mensen intrinsiek gedreven om bij te dragen aan de strijd tegen de klimaatverandering. Ten tweede hebben wij een sterke cultuur van onderling vertrouwen, wat ons toelaat met mensen van over de hele wereld samen te werken.” 

Carbon+Alt+Delete maakt deel uit van Start it @KBC, de grootste start-up accelerator van België.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.