Chep track & trace

CHEP ontwikkelt duurzame track & trace-pallets

CHEP, aanbieder van duurzame supply chain-oplossingen, ontwikkelde samen met BXB Digital een track & trace-systeem. Dat volgt de bewegingen en locatie van haar blauwe pallets in het poolingsysteem.

Palletpooling is gebaseerd op de principes van de circulaire economie. De blauwe pallets van CHEP worden daarbij gedeeld en hergebruikt door fabrikanten en retailers. Maar een poolingsysteem is pas kostenefficiënt wanneer pallets teruggeven worden, in beweging blijven en het circulaire systeem waartoe ze behoren niet verlaten.

Samen met zusterbedrijf BXB Digital, beide ondernemingen horen bij de Brambles-groep, ontwikkelde CHEP een digitale oplossing op basis van IoT (Internet of Things) om de operationele efficiëntie van de toeleveringsketens van haar klanten te verhogen. In een proefproject werden een aantal pallets van CHEP uitgerust met track & trace-technologie. Het doel: de bewegingen van pallets en producten beter zichtbaar te maken door ze te lokaliseren en op die manier verloren pallets en de bijhorende onnodige palletkosten tot een minimum te beperken.

Hamstergedrag

Binnen de supply chain groeide de bezorgdheid rond de beschikbaarheid van pallets, omdat er veel verloren geraken of op de zwarte markt terechtkomen. In onzekere en sterk veranderende tijden vertonen zowel consumenten als producenten hamstergedrag. Het inslaan van grote voorraden pallets kan een verstoring in het vraag- en aanbodpatroon veroorzaken

Voordelen

De trackers aan de pallets zorgen voor volledige zichtbaarheid in de toeleveringsketen. De ingebouwde sensoren rapporteren informatie zoals de locatie en conditie van CHEP’s ladingdragers terwijl ze zich door de keten bewegen. Statistieken maken het gemakkelijker om goederen te identificeren en beheren. Ook op onderbrekingen en andere plotse gebeurtenissen kan snel worden gereageerd. De grotere transparantie zorgt voor het volledig in kaart brengen van de keten en de traceerbaarheid van alle goederen. Een positief neveneffect: pallets raken niet meer zoek en blijven in het poolingsysteem.

Projecten in heel Europa

Het proefproject startte eerder dit jaar in Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal. In totaal namen elf detail- en groothandelaars deel aan de proeven om inefficiënties en de oorzaak van palletverlies in hun supply chains op te sporen. Het project gaat binnenkort van start in verschillende landen in Midden- en Oost-Europa.

“Dankzij de Track & Trace-oplossing van CHEP hebben we een betere controle over onze goederen en meer zekerheid in onze operaties”, zegt Jürgen Dietz, logistiek directeur bij de Spaanse voedingsdiscounter DIA Group. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.