van chocolade naar groene stroom

Chocolade met salmonella krijgt nieuwe bestemming als groene stroom

Chocoladeproducent Barry Callebaut kreeg de afgelopen weken in zijn fabriek in Wieze te maken met een salmonella-besmetting. De bron van de besmetting is intussen gekend en aangepakt. De besmette chocolade – minstens 1.000 ton – belandde niet in de vuilnisbak maar wordt in een biogasinstallatie verwerkt tot gas en elektriciteit.

Een biogasinstallatie haalt in drie stappen het water, de koolstof en de mineralen uit de chocolade. Door voedsel te vergisten zetten bacteriën organisch materiaal om in methaangas. Dat dient vervolgens als basis voor de productie van groene stroom en warmte. Het water uit de chocolade is bruikbaar in de landbouw. De mineralen worden verwerkt tot meststof. De salmonellabacterie zelf wordt na de vergisting gedood door het restmateriaal een uur te verwarmen op 70 graden.

Veel calorieën, veel energie

In chocolade zitten veel calorieën dus veel energie. Dat betekent dus veel koolstof en veel groene stroom. “Een ton (1.000 kilogram) chocolade kan gemakkelijk 1 megawatt opleveren gedurende een uur. 1 megawattuur is een derde van wat een gezin per jaar verbruikt. Met 3 ton van deze besmette salmonella chocolade kun je dus een gezin gedurende 1 jaar van groene stroom voorzien”, lezen we bij vrt NWS dat sprak met Tore Content, directeur van FeBiGa vzw, de federatie van biogasbedrijven.

Vlaanderen telt zo’n 40 biogasinstallaties. Door de groeiende bekendheid vinden steeds meer bedrijven die met organisch restafval zitten, op eigen initiatief hun weg ernaartoe.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.