Christian Felber komt naar België – groene economie

Hoe ziet een economie eruit die de grenzen van de planeet respecteert en iedereen zicht geeft op een goed leven? De Oostenrijkse econoom Christian Felber maakt een scherpe analyse én biedt een inspirerend antwoord. 

Ons huidig economisch model negeert de ecologische grenzen van onze planeet, houdt ongelijkheid in stand en slaagt er niet in om iedereen in zijn basisbehoeften te voorzien. Dat is de nuchtere analyse van econoom Christian Felber. Het is dan ook geen toeval dat meer en meer mensen voorstander zijn van een nieuw, groener en meer ethisch economisch systeem.
Hij reikt met zijn Economy of the Common Good een alternatief aan. De Economy of the Common Good wil de spelregels zo veranderen dat de economie ten dienste komt te staan van het algemeen belang. Hij vraagt daarbij aan de bedrijfswereld om het voortouw te nemen. De economie moet ethische bedrijven bevoordelen.
Met de gemene goed balans wordt het succes van een bedrijf of organisatie niet enkel financieel
beoordeeld. Er wordt ook gekeken welke impact ze heeft op de levenskwaliteit, of ze rekening houdt met menselijke waardigheid, of het milieu gevrijwaard wordt. Felber pleit voor een economie die voordelen geeft aan bedrijven die goed scoren op deze balans. Bijvoorbeeld lagere belastingen, betere leningsvoorwaarden, voorrang bij aanbestedingen of andere voordelen.
Intussen vindt de Economy for the Common Good wereldwijd weerklank. In amper vier jaar is het idee uitgegroeid tot een sociale beweging die ondersteund wordt door meer dan honderd lokale groepen, bijna 2.000 ondernemingen en maatschappelijke organisaties en een groeiend aantal universiteiten.

Christian Felber is een boeiend en bevlogen spreker. Hij staat garant voor een nieuwe visie op ons economisch systeem. Zijn boek verscheen in het Nederlands onder de titel Ware winst. Gemene-goed-economie als wegwijzer

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.