Uit onderzoek van het duurzame verpakkingsbedrijf DS Smith blijkt dat er bij de Belg nog heel wat onduidelijkheid bestaat over recyclagevoorschriften, met als gevolg dat 40% van het recycleerbare afval toch gewoon bij het restafval eindigt. Bedrijven kunnen hieraan tegemoet komen door hun verpakking nog recyclagevriendelijker te maken, zo toont het onderzoek aan.
Het onderzoek toont aan dat de Belg gemiddeld jaarlijks zo’n 280 plastic flessen, 242 blikjes, 223 drankkartons en 130 koffiecapsules weggooit. Daarnaast ontdoet de Belg zich per jaar van 204 glazen flessen en bokalen, 363 productverpakkingen van papier of karton, 294 kartonnen dozen en 498 brieven en drukwerk zoals reclamefolders, kranten en magazines.
Die gigantische afvalberg blijkt een bron van bezorgdheid. Een groot deel van de ondervraagden geeft aan zich hier soms (46%) of permanent (19%) schuldig over te voelen.
Voorts valt op dat het dat het voor meer dan 7 op 10 (73%) Belgen vaak onduidelijk is of een verpakking al dan niet gerecycleerd kan worden. Het gevolg is dat 40% van het afval dat eigenlijk gerecycleerd kan worden toch gewoon bij het restafval eindigt, zo blijkt uit het onderzoek.
DS Smith wil tegemoetkomen aan deze onduidelijkheid en heeft daarom enkele Principes voor Circulair Ontwerp of Circular Design Principles opgesteld. Deze helpen bedrijven bij het ontwerpen van herbruikbare en recycleerbare verpakkingen, zodat het voor klanten gemakkelijker wordt om bij te dragen aan de circulaire economie. De principes zijn ontwikkeld in samenwerking met de Ellen MacArthur Foundation, een wereldwijde marktleider op het gebied van de circulaire economie.