Aerocircular neemt grootste zaag ter wereld in gebruik

Aerocircular heeft in de luchthaven van Oostende de grootste portaalzaag ter wereld in gebruik genomen. Het bedrijf gebruikt ze om vliegtuigrompen in stukken te zagen. 

Aerocircular, opgericht in 2016 en gevestigd in de luchthaven van Oostende, is in ons land het enige bedrijf dat passagiersvliegtuigen ontmantelt met de bedoeling recyclage van de materialen te bewerkstelligen. Vliegtuigbouwers en Luchtvaartmaatschappijen kunnen zo heel wat stukken hergebruiken in nieuwe of bestaande toestellen. Onderdelen die niet geschikt zijn voor hergebruik, brengt Aerocircular weer in de keten als grondstof voor nieuwe materialen. Daarin verschilt het van andere vliegtuigontmantelingsbedrijven elders ter wereld, die louter focussen op het genereren van wisselstukken om te vermarkten en de reststromen – denk aan stukken van de romp of het interieur – verschroten of herleiden tot gemengd afval.

11 meter hoog, 9 meter breed

Het bedrijf heeft nu de grootste portaalzaag ter wereld in gebruik genomen op de luchthaven van Oostende. De zaag, die in opdracht van Aerocircular gemaakt werd door Hilti, is elf meter hoog en negen meter breed, weegt 16,5 ton en gebruikt een diamantkabel om haar werk te doen, waardoor ze door elke materiaal kan zagen. Ze werd speciaal ontwikkeld om de romp van een A320 of B737 door te kunnen zagen op dezelfde manier als hoe een mes door boter gaat. Hilti liet de zaag bouwen in Vlaanderen, door zijn exclusieve partner voor diamantzagen.

De cockpit van het eerste vliegtuig dat verzaagd werd met de reuzenzaag krijgt een tweede leven in een flight simulator, de andere onderdelen zullen dienen als wisselstukken – die zorgvuldig gevaloriseerd worden door gespecialiseerde partners – of komen terecht in de secundaire grondstoffenketen. Het studiewerk op materialen dat Aerocircular de afgelopen jaren reeds leverde, leidde ondertussen tot meerdere patent-filings en wordt gestaag verdergezet, met participatie in ondertussen meer dan zes Europese onderzoeksprojecten waarin klinkende namen uit de (luchtvaart)industrie en de academische wereld partner zijn. In die projecten werkt een afzonderlijke R&D-afdeling onder de naam Industrial Circularity Lab (ICL). Die moet ervoor zorgen dat het ecosysteem rond Aerocircular in de nabije toekomst zelfs de grenzen kan oversteken naar andere sectoren.

“Grote stap voorwaarts in circulaire verhaal”

Koen Staut, CEO van Aerocircular: “Deze enorme diamantzaag is voor ons een grote stap voorwaarts in ons circulaire verhaal. We zijn bijzonder vereerd dat een wereldwijde speler als Hilti wou samenwerken in de startup-fase van Aerocircular om de grootste portaalzaag ooit te ontwikkelen en te bouwen. We zijn de mensen bij Hilti en in het bijzonder Johan Lauwers onze dank verschuldigd, zonder hun steun zou Aerocircular nooit bestaan hebben.”

“Voor elke uitdaging wil Hilti een oplossing bieden. Toen Aerocircular ons vroeg om een vliegtuigromp te fragmenteren hebben we die wel heel aparte vraag grondig bestudeerd”, pikt Johan Lauwers, global key project & specials manager op het hoofdkwartier van Hiliti in Liechtenstein, in. “We zijn heel trots op onze grootste portaalzaag ter wereld in Oostende en de bijdrage die ze zal leveren aan het circulaire verhaal van Aerocircular om onderdelen van een vliegtuig een nieuwe bestemming te geven. Intussen kijken we ook vol ongeduld uit naar de opening van de toekomstige vestigingen van Aerocircular in Amerika en Abu Dhabi, om ook daar de nodige ondersteuning te kunnen geven.”

De Amerikaanse vestiging van Aerocircular, in Arizona, opent haar deuren in het midden deze zomer, de vestiging in het Midden Oosten wellicht al in het eerste kwartaal van 2021. Die laatste plant zal zich toeleggen op zogenaamde widebodies, de grotere types vliegtuigen met dubbel gangpad.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.