CIRCULAIRE ECONOMIE – Alternatief voor virgin plastic transportverpakkingen in de maak

Om paletten met goederen op een veilige manier te vervoeren, worden ze meestal stevig verpakt met behulp van plastic (krimp-)hoezen. Maar wist je dat die vandaag in België voor 100% uit nieuw materiaal bestaan? Hoog tijd dus, om daar iets aan te veranderen. Zeven bedrijven en organisaties sloegen de handen in elkaar om een alternatief uit te werken.

Foute veronderstellingen

In een maatschappij waar duurzaam ondernemen pijlsnel aan belang wint, lijkt het toch wel vreemd dat er nog steeds geen alternatief bestaat voor virgin plastic transporthoezen. Ingrid Bouchez, communication manager van Valipac, het beheersorgaan voor bedrijfsmatige verpakkingen, legt uit: “Volgens ons schuilt de oorzaak van dit probleem voor een groot deel in een paradoxale situatie. Bedrijven vragen hun leverancier, vaak uit onwetendheid, niet naar hoezen uit gerecycleerd materiaal en leveranciers bieden het product niet aan omdat ze vermoeden dat hun klanten er geen interesse in hebben. We gaan er dus van uit dat zowel aan- als verkopers wél oren zullen hebben naar een circulair alternatief, maar het gewoon nog niet ontwikkeld werd omwille van foute veronderstellingen.”

Daarom besloot Valipac om de sector een duwtje in de rug te geven. De bekendmaking van de Europese strategie voor plastics was hiervoor het ideale startschot. Nu, minder dan een jaar later, stelt de organisatie, samen met 6 partners, de eerste circulaire krimphoes voor.

Samenwerking

Om duurzame pallethoezen op de markt te brengen ging Valipac op zoek naar de juiste, gemotiveerde, partners. Bakstenenproducent Wienerberger  verbond zich ertoe om het nieuwe product te gebruiken op voorwaarde dat het over dezelfde technische eigenschappen zou beschikken als hoezen uit nieuw materiaal. Total  slaagde erin om hiertoe een geschikte polymeerformule te ontwikkelen. Bij Rymoplast  kwam het regranulaat tot stand dat met het polymeer gemengd moet worden en Oerlemans  fabriceerde de uiteindelijke hoezen. Fema  en Go4Circle maakten uiteindelijk de nodige afspraken met handelaren in bouwmaterialen, ophalers en sorteercentra.

Design 4 Circularity

Sinds 15 februari 2019 worden de nieuwe circulaire hoezen grondig getest door Wienerberger. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend. De technische eigenschappen  zijn gelijkaardig aan die van de hoezen uit nieuw materiaal. Bovendien voldoen de pallets aan de voorgeschreven normen rond transportveiligheid en ladingzekerheid. Maar de partners willen nog even de tijd nemen om het product verder te optimaliseren. Ingrid Bouchez: “We bekijken momenteel of we het percentage aan gerecycleerd materiaal in de polymeermix kunnen verhogen en experimenteren nog met een aantal andere regranulaatkwaliteiten. Een algemeen gebruik van de circulaire hoezen kan nog wel een tijdje op zich laten wachten maar we willen zeker al proberen om een aantal nieuwe sectoren mee op de kar te krijgen.”

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=C4LiTJsqNOw]

Bijkomende verbeterpunten

Dankzij dit project kwamen ook enkele extra verbeterpunten aan het licht. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het gebruik van inkt of kleurstoffen een negatief effect heeft op de circulariteit van de hoezen. Ook dergelijke issues zal Valipac op korte termijn verder gaan bekijken.

Tekst: Katrien Van Miert

Foto: © Valipac

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.