CIRCULAIRE ECONOMIE – Alternatief voor virgin plastic transportverpakkingen in de maak

Om paletten met goederen op een veilige manier te vervoeren, worden ze meestal stevig verpakt met behulp van plastic (krimp-)hoezen. Maar wist je dat die vandaag in België voor 100% uit nieuw materiaal bestaan? Hoog tijd dus, om daar iets aan te veranderen. Zeven bedrijven en organisaties sloegen de handen in elkaar om een alternatief uit te werken.

Foute veronderstellingen

In een maatschappij waar duurzaam ondernemen pijlsnel aan belang wint, lijkt het toch wel vreemd dat er nog steeds geen alternatief bestaat voor virgin plastic transporthoezen. Ingrid Bouchez, communication manager van Valipac, het beheersorgaan voor bedrijfsmatige verpakkingen, legt uit: “Volgens ons schuilt de oorzaak van dit probleem voor een groot deel in een paradoxale situatie. Bedrijven vragen hun leverancier, vaak uit onwetendheid, niet naar hoezen uit gerecycleerd materiaal en leveranciers bieden het product niet aan omdat ze vermoeden dat hun klanten er geen interesse in hebben. We gaan er dus van uit dat zowel aan- als verkopers wél oren zullen hebben naar een circulair alternatief, maar het gewoon nog niet ontwikkeld werd omwille van foute veronderstellingen.”

Advertising
 

Daarom besloot Valipac om de sector een duwtje in de rug te geven. De bekendmaking van de Europese strategie voor plastics was hiervoor het ideale startschot. Nu, minder dan een jaar later, stelt de organisatie, samen met 6 partners, de eerste circulaire krimphoes voor.

... verder lezen ?

Deze inhoud is voorbehouden voor abonnees. Ben je al abonnee?
Log In Lees 30 dagen gratis