Tijdens het eerste levensjaar van hun kersverse baby, spenderen ouders gemiddeld 6.500 euro aan kinderspullen. Wie dat budget duurzaam en lokaal wil spenderen, krijgt binnenkort meer keuze. Met de steun van de provincie Oost-Vlaanderen, brengen vier partners een circulaire babycollectie op de markt. Voor dit project zal een team van designers, producenten, verkopers én gebruikers elkaars afvalcontainer doorzoeken om innovatieve ontwerpen te bedenken. Het consortium bestaat uit Mic Mac Minuscule, Atelier Watt, De Biotoop en Een Hart Voor Vluchtelingen.
Hout- en textielafval
De Biotoop, actief in duurzame crèche-inrichting en circulair designbureau Atelier Watt, staan in voor de materiaalstroom hout. “We slagen er momenteel al in om 90% van ons duurzaam hout te verwerken in onze inrichtingsprojecten”, benadrukt Guy Taffijn, zaakvoerder van de Biotoop. Toch belandt er nog steeds een te grote hoeveelheid kleinere houtresten in de container.
Een Hart voor Vluchtelingen weet dan weer geen blijf met de blijvende toestroom van gul geschonken textiel.“Dat is geen afval, maar grondstof op de verkeerde plaats”, menen de projectpartners. Een nieuw sociaal naaiatelier zal het kloppend hart worden van een circulaire collectie babyartikelen uit stofoverschotten. Met de modernste designtechnieken, zoals lasercutting en CNC-prototyping, krijgt ook het hout-‘afval’ een nieuwe, rendabele toekomst.
Hergebruik materiaal kinderdagverblijven
“Cradle-to-cradle nemen we zo wel heel erg letterlijk”, zegt Jona Mukabalisa, mede-oprichter van Mic Mac Minuscule, een startup in hippe, tweedehands geboortelijsten. “Van de overschotten van stapelbedjes voor een crèche-omgeving kunnen we bijvoorbeeld een co-sleeper (wieg aan bed) samenstellen, een veel gevraagd product op onze geboortelijsten.” Het bedrijf komt dagelijks in contact met ouders in spé die ze adviseert bij het samenstellen van een circulaire geboortelijst. Dat geeft het consortium de mogelijkheid om de nieuwe producten in snelle cycli te testen bij de doelgroep.
70 ondernemers denken mee
De verschillende projectpartners organiseerden onlangs samen met Martine Verhoeve, gedeputeerde Economie van provincie Oost-Vlaanderen, een brain hack. Een zeventigtal ondernemers dachten collectief na over de ontwerpmogelijkheden van evenveel resten hout. Deze ideeën vormen alvast een eerste denk- en doecyclus voor het innovatieve consortium.
Bron: Start it @ KBC
Foto: © Pixabay