Een honderdtal organisaties beloofde zo’n vijftien maanden geleden, om voor juni 2019 twee circulaire aankoopprojecten te voltooien. Zij ondertekenden toen de Green Deal Circulair Aankopen, een initiatief van Vlaanderen Circulair. Uiteraard werden de dappere deelnemers, na het plaatsen van hun paraaf, niet gewoon aan hun lot overgelaten. Op 23 mei 2018 gingen we de sfeer opsnuiven op Buyer Meets Supplier, een innovatief netwerkevenement waar de Green Deal-pioniers interessante leveranciers konden ontmoeten.
Vlaanderen Circulair
De publiek-private netwerkorganisatie Vlaanderen Circulair werd begin 2017 opgericht in de schoot van de OVAM. Binnen dit project lanceren overheden, ondernemingen, middenveldorganisaties, kenniscentra,…. acties om de grondstofkringlopen in de Vlaamse economie volledig te sluiten. De opstart van een Green Deal rond circulair aankopen stond bovenaan de agenda. En een half jaar later was de ondertekende overeenkomst, mede dankzij de hulp van The Shift, VVSG en Bond Beter Leefmilieu, al een feit.
Green Deal Circulair Aankopen
In totaal kan je zo’n 150 handtekeningen op het document terugvinden. Een honderdtal daarvan behoren toe aan bedrijven, overheden en organisaties die zich niet alleen engageren om twee circulaire aankoopprojecten te voltooien, maar ook beloofden om actief kennis te delen en om de principes van het circulair aankopen structureel in te bedden. De overige 50 krabbels werden gezet door zogenaamde facilitators. “Deze partijen ondersteunen onze deelnemers met opleidingen, persoonlijke consultancygesprekken, het delen van sectorinformatie enzovoort”, vertelt Dimitri Strybos van Vlaanderen Circulair. “Momenteel wordt er door één van hen bijvoorbeeld gewerkt aan een infogids rond duurzaam textiel.”
Netwerk
De 150 aankopers en facilitators ontmoeten elkaar vier keer per jaar om ervaringen uit te wisselen en kennis te delen. “Maar in contact komen met leveranciers van degelijke, circulaire, producten en diensten bleek voor onze deelnemers wel wat moeilijker. Daarom stampten we Buyer Meets Supplier uit de grond”, aldus Dimitri Strybos. “Wij gingen op zoek naar kwalitatieve aanbieders van circulaire producten en diensten en gaven onze leden vervolgens de kans om hen tijdens dit besloten evenement gericht vragen te stellen.”
Dating-event
Vlaanderen Circulair koos daarbij geenszins voor een alledaagse netwerkformule. Na enkele inspirerende toelichtingen en een korte netwerktraining verspreidden de deelnemers zich over het Brusselse Herman Teirlinckgebouw om deel te nemen aan marktdialogen en leverancierspitches. Daarnaast hadden ze voorafgaandelijk de kans gekregen om via de website een één-op-één gesprek met de aanwezige aanbieders te boeken. Dimitri: “Dat bleek een groot succes. Omdat er meer dan 200 meetings gepland waren, vreesden we zelfs voor een gebrek aan interesse in de dialogen en de pitches. Maar de bezoekers wilden duidelijk het maximum uit het event halen en combineerden waar ze konden. Tijdens vrije momenten konden ze trouwens ook nog terecht op onze beursvloer met standen van al onze 40 geselecteerde leveranciers.”
Selectie
Uiteraard wilden heel wat bedrijven maar al te graag hun producten en diensten aan de deelnemende leveranciers tonen. Dimitri: “Een oproep via onze nieuwsbrief en de communicatiekanalen van diverse sectororganisaties genereerde een 80-tal reacties. We moesten dus streng selecteren. Uiteraard keken we naar de circulaire meerwaarde van hun aanbod. Daarnaast beperkten we ons tot bedrijven met producten waarnaar de Green Deal-bedrijven het meest op zoek zijn: kantoormeubilair, verlichting, textiel, bouw- en renovatieoplossingen en ICT.”
Herhaling
Met 200 deelnemers, waarvan ongeveer 100 Green Deal-aankopers en 100 leveranciers, leek Buyer Meets Supplier een schot in de roos. De aanwezigen bleken ook erg tevreden. Dimitri: “De teneur was erg positief. Dit werd ook nog eens bevestigd via een online tevredenheidsbevraging. Omdat de meeste respondenten expliciet naar een herhaling van dit initiatief vroegen, plannen we binnen een vijftal maanden zelfs een nieuwe editie.”
Kantoormeubilair
Wie daar al zeker present zal tekenen is Geert Struyven. Hij staat bij Belfius in voor de aankoop van onder andere kantoormeubilair. “Heel wat leveranciers die aanwezig waren op Buyer Meets Supplier kende ik al. In 2006 openden we onze kantoren in de gloednieuwe Rogiertoren die momenteel als onze hoofdzetel fungeert. Ongeveer een jaar voor de opening startte ik mijn zoektocht naar het geschikte meubilair. Bij de selectie speelden prijs en ergonomie uiteraard een rol. Maar in het aankoopproject voorzagen we ook een belangrijk luik rond duurzaam ondernemen. Daarnaast staat kwaliteit bij mij altijd centraal. Hoe langer de levenscyclus van een product, hoe lager het kostenplaatje en de milieu-impact. Het deed me plezier om een aantal van de leveranciers waarmee we de voorbije 13 jaar aan tafel zaten ook op Buyer Meets Supplier te zien. Dat is voor mij de bevestiging dat we op het goede spoor zitten. Soms is het immers moeilijk om echte circulaire projecten te onderscheiden van marketingpraatjes.”
Realisaties
Daarnaast stak Geert nuttige informatie op tijdens de marktdialoogsessie rond kantoormateriaal. Vier leveranciers gingen daar in gesprek met een tiental aankopers. “Ik vond het erg leerrijk om te horen waar alle partijen mee bezig zijn. Belfius is immers steeds op zoek naar manieren om nog duurzamer te werken. Momenteel worden onze afgedankte kantoorstoelen volledig ontmanteld en hergebruikt. Dat geldt ook voor onze tapijttegels. Die haalt de leverancier tot op het laatste draadje uit elkaar om er opnieuw een fonkelnieuwe vloerbedekker van te maken. We zijn ook erg tevreden over onze koffiebekers. Wist je dat de meeste kartonnen exemplaren niet volledig recyclebaar zijn? Om lekken tegen te gaan, worden ze binnenin immers met kunststof gecoat. Na lang zoeken vonden we gerecycleerde bekers die, ondanks deze coating, zelf ook nog eens 100% recycleerbaar zijn. Onze papieren handdoekjes in de toiletten zijn dat trouwens ook. Ze worden net als de koffiebekers in specifieke vuilbakken verzameld en opgehaald door de leverancier. Ons afvalbeleid vergt misschien wel wat inspanningen van onze medewerkers. Maar voor hen is dat ondertussen een evidentie geworden. Duurzaamheid loopt als een rode draad doorheen het bedrijf. Hoewel we autonoom aankopen, vinden mijn collega’s en ik het bijvoorbeeld erg belangrijk om regelmatig zaken af te toetsen met de interne duurzaamheidsexpert.”
2050
De Green Deal Circulair aankopen heeft nog iets meer dan drie kwartalen te gaan. Dat de deelnemers elkaar kunnen inspireren en motiveren is duidelijk. Wij kijken alvast uit naar de resultaten. Maar de belangrijkste deadline in dit verhaal valt pas in 2050. Tegen dat jaar moet Vlaanderen over een volledig circulaire economie beschikken. Daar zal ook Vlaanderen Circulair een hele kluif aan hebben. Het initiatief is alvast met enthousiasme en professionaliteit uit de startblokken geschoten.
Nog wat circulaire inspiratieVlaanderen Circulair selecteerde 40 aanbieders om de beursvloer van Buyer Meets Supplier te sieren. Wij zetten enkele trends op een rijtje:
|
Tekst: Katrien Van Miert
Afbeelding: Vlaanderen Circulair