moederbord
(Beeld: Jéshoots)

Dell recycleert e-goud in moederborden

Het ziet er naar uit dat we deze lente een interessant nieuwigheidje in de winkelrekken zullen vinden. Dan brengt Dell de eerste laptop op de markt met een moederbord waarin gerecycleerd goud verwerkt werd. Het gaat om de Latitude 5282 2-in-1, een reeds bestaand – en zeer populair – model. Volgens het bedrijf zouden er volgend jaar miljoenen moederborden met gerecycleerd goud van de band moeten rollen.

E-waste zelden gerecycleerd

Momenteel wordt slechts 12,5% van alle e-waste – of elektronisch afval – hergebruikt in nieuwe producten. De afgedankte smartphones die Amerikanen jaarlijks gewoon weggooien, zouden niet minder dan 50 miljoen euro aan goud bevatten.

Dell zet de laatste 10 jaar fel in op het gebruik van duurzame en gerecycleerde materialen. In dat kader ontwikkelde de computergigant samen met Wistron GreenTech een nieuw recyclageproces voor goud gerecupereerd uit elektrische toestellen. Dit proces zou 99% milieuvriendelijker zijn dan de klassieke goudmijnbouw.

Juwelen

Om het e-waste initiatief in de kijker te zetten, bracht Dell samen met actrice Nikki Reed, bekend van Twilight en Thirteen, een juwelencollectie op de markt. Bij de productie van The Circular Collection werd – hoe kan het ook anders – gebruik gemaakt van gerecycleerd e-goud. “E-waste heeft een enorme impact op het milieu. Hopelijk helpt de collectie ons om het grote publiek hier bewust van te maken.” klinkt het bij Dell.

Sinds 2012 gebruikte Dell bijna 23 miljoen kilogram aan gerecycleerde materialen. Het bedrijf streeft ernaar om dit tegen 2020 te verdubbelen.


Bron: Dell

Foto: © Jéshoots

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.