Febelauto zet in op hergebruik van batterijen

Febelauto, het beheersorganisme voor zowel afgedankte voertuigen als batterijen uit hybride en elektrische voertuigen, bestaat in 2019 al 20 jaar. 

Hoog recyclagepercentage afgedankte auto’s

In 2018 werd 97,3% van het gewicht van alle ingezamelde afgedankte voertuigen  hergebruikt, gerecycleerd of energetisch gevaloriseerd. Daarmee evenaart Febelauto het resultaat van een jaar eerder en voldoet het ruimschoots aan de strenge Europese recyclagedoelstelling van 95%. 

Sinds 2001 werden via Febelauto 2.115.033 afgedankte voertuigen gerecycleerd. In 2018 waren dat er 142.852, een stijging van 17% ten opzichte van 2017. Nog goed nieuws: de levensduur van afgedankte wagens neemt nog steeds toe. 

Hergebruik lithium batterijen elektrische en hybride wagens

Elektrische, hybride en plug-in hybride wagens hebben een industriële batterij, vaak van lithium-ion samenstelling. Nu deze wagens steeds populairder worden, moet er ook een oplossing zijn om die industriële batterijen correct in te zamelen en te recycleren. Opdat dit veilig en correct zou gebeuren, werd Febelauto ook hier als beheersorganisme aangesteld door de invoerders van 42 automerken. Febelauto zoekt in de eerste plaats naar een tweede leven voor batterijen zoals bv. als opslagstation van hernieuwbare energie, wat dan weer de circulaire economie ten goede komt. Indien een tweede leven geen optie meer is, worden ze volledig gerecycleerd volgens de best beschikbare technologie.

Professionele ophaling, sortering en verwerking nodig

Hoewel de vraag vandaag nog eerder beperkt is (de markt van de elektrische wagen is nog volop in ontwikkeling), heeft recyclagebedrijf Out Of Use uit Beringen zich geëngageerd om sterk te investeren in de nodige vergunningen, infrastructuur, transport- en opslagcontainers. Het sloot een meerjarencontract af met Febelauto voor het fijnmazig ophalen, hergebruiken en recycleren van lithium-batterijen uit elektrische wagens.

“Niet-transportveilige batterijen (ook wel kritische batterijen genoemd) zijn erg brandgevaarlijk,” verduidelijkt Mark Adriaenssens, zaakvoerder van Out Of Use. “Daarom halen we ze op in speciale containers, gevuld met brandwerend materiaal. In ons magazijn te Beringen stockeren we de elektrische batterijen tijdelijk in een speciaal voor dit doel gebouwde 40ft container met overdrukventielen, redundante blusapparatuur en bluswateropvang. Na de tijdelijke stockage worden de batterijen gesorteerd om zoveel mogelijk hergebruik toe te laten, in dezelfde of een andere toepassing (bv. energie-opslag). Niet herbruikbare batterijen worden klaargemaakt voor transport naar gespecialiseerde recylingbedrijven. Daar worden ze omgezet naar secundaire grondstoffen.”

Bovenaanzicht container voor transportgevoelige batterijen

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.