Greenpeace België gaat in zee met Circular.brussels voor haar afgedankte computers. “Circular.brussels zal de apparatuur ophalen, opknappen en aanbieden aan zij die er het meest nood aan hebben”, legt Eddie Cautaers van Greenpeace Belgium uit.
“Greenpeace Belgium besloot tot de samenwerking met Circular.brussels omdat het zich enerzijds volledig schaart achter het model dat Circular.brussels hanteert: de organisatie geeft prioriteit aan hergebruik en vernieuwing, waarbij de levensduur van gebruikte apparaten wordt gemaximaliseerd en alleen apparaten die aan het einde van hun levensduur zijn, naar mechanische recyclingbedrijven worden gestuurd. Anderzijds waardeert Greenpeace Belgium de intentie van Circular.brussels om elektronica in handen te krijgen van mensen die er anders misschien geen toegang toe hebben”, legt Eddie Cautaers van Greenpeace Belgium uit.
“Circular.brussels zal de apparatuur die het ophaalt, opknappen en aanbieden aan zij die er het meeste nood aan hebben”, gaat Cautaers voort. “We kunnen ons oude materiaal gewoon naar een recycler sturen, maar nu zijn we zeker dat we ons best hebben gedaan om de levensduur van de apparaten indien mogelijk te verlengen en ervoor te zorgen dat ze niet te snel op de vuilnisbelt terechtkomen”, aldus Cautaers.
Data vernietigd
“We zijn erg blij met bedrijven en organisaties zoals Greenpeace Belgium die gebruik van onze gratis ophaaldienst van AEEA of afval van elektrische en elektronische apparaten”, vertelt Dennis Adriaenssens, medeoprichter van Circular.brussels. “Onze primaire focus ligt op het verzamelen van items zoals computers, onderdelen ervan, randapparatuur en andere apparaten, het herstellen en testen van wat te repareren valt en het beschikbaar stellen voor hergebruik. Ons personeel vernietigt vanzelfsprekend de data op de datadragers op een veilige en gecertificeerde manier.”
Uit een recente analyse van de Katholieke Universiteit Leuven over de digitale kloof in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijkt dat 11% van de Brusselaars nog nooit op het internet heeft gesurft. 15% van de Brusselse huishoudens heeft helemaal geen internetverbinding en 20,3 % van de Brusselse bevolking kan de technologische groei niet bijbenen. Bijna één op drie is zelfs bang om technologie te gebruiken.
“Mede dankzij dit soort partnerschips kunnen we afgedankte elektronica/computers gebruiken om de toegang tot technologie voor minderbedeelde doelgroepen te vergroten. Tevens creëren we werkgelegenheid en opleidingsmogelijkheden én reduceren we de vervuilende milieu-impact van de hedendaagse technologie”, besluit Adriaenssens.