Hoe goed zamelen onze bedrijven hun afval in?

Op 26 november organiseerde Valipac haar eerste seminarie over de afvalproductie en de opvolging van de selectieve inzameling bij bedrijven. Zo’n 150 gasten uit de inzamelsector, de industrie en de overheid mochten in primeur de resultaten van 2018 ontdekken.

Sedert 2 jaar registreert Valipac de productie van 15 afvalstromen van Belgische bedrijven: restafval, papier/karton, onbehandeld, behandeld en gevaarlijk hout, ferro-, non-ferro- en gemengde metalen, vlak, hol en gevaarlijk glas, plasticfolie, harde plastics, EPS en PMD. Het doel van deze activiteit is om de selectieve inzamelingen bij bedrijven op te volgen en op basis van verschillende parameters (stroom, type bedrijf, regio, enz.) het potentieel te identificeren om de sortering te verbeteren.

Impact van de economische groei op de productie van bedrijfsafval

Eind 2018 publiceerde Valipac de resultaten voor het referentiejaar 2017. Toen vernamen we dat Belgische bedrijven verantwoordelijk waren voor de productie van ruim 4 miljoen ton afval en dat 63% van dit tonnage aan de bron gescheiden aangeboden wordt.

De productie van bedrijfsrestafval is in 2018 met 1,13% gestegen ten opzichte van 2017. Een stijging die het gevolg is van een positieve economische groei (+1,5% in 2018).

Tegelijkertijd steeg de hoeveelheid selectief ingezameld afval met 2,34% ten opzichte van 2017. Hoewel de economische groei impact heeft gehad op de productie van bedrijfsafval, hebben bedrijven hun afval meer/beter gesorteerd.

Het volledige artikel lezen? Abonneer je nu op ecoTips zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste trends in duurzaam ondernemen.

 


Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.