Circulaire economie in de praktijk

Ontdek circulaire economie in de praktijk

Dit najaar organiseert Arbeid & Milieu verschillende bedrijfsbezoeken rond het thema circulaire economie. De vzw is een samenwerkingsverband tussen de milieubeweging Bond Beter Leefmilieu en de drie vakbonden aan Vlaamse zijde: ACV, ABVV en ACLVB.

Ga mee op bedrijfsbezoek en ontdek de circulaire economie in de praktijk. Waarom kiezen bedrijven voor een circulair bedrijfsmodel? Welke impact heeft het op de productieprocessen? En wat zijn de gevolgen voor tewerkstelling en de inhoud van jobs?

 

Gyproc

18 oktober van 9h15 tot 13h in Kallo

Gyproc produceert gipsplaten bestemd voor de binnenafwerking in renovatie en nieuwbouw. Het zijn de enige gipsplaten ter wereld met een ‘Cradle to Cradle’-certificaat.

In principe kan gips oneindig gerecycleerd worden. De eigenschappen van het materiaal dat je in gipsplaten terugvindt, is vrijwel identiek aan de grondstof zelf. Om de materialencirkel te sluiten, moet je enkel de gipsen kern van het kartonnen omhulsel scheiden. En dit is precies wat Gyproc doet: het bedrijf recycleert minstens 25.000 ton gips per jaar.

 

Nearly New Office Facilities (Nnof)

27 oktober van 9h15 tot 13h in Vilvoorde

Oud kantoormeubilair van de klant wordt door Nnof herleid tot grondstoffen, die op hun beurt gebruikt worden als bouwstenen voor nieuwe werkplekken. Dikwijls is een grondige herwerking nodig omdat de traditionele functies, afmetingen en kleuren niet passen binnen de hedendaagse werkconcepten. Zo maakt Nnof van ladenblokken bijvoorbeeld lockerwanden, of van tussenwanden zitmeubilair. Zo spaart Nnof een pak productie van nieuwe goederen uit en vermijden ze een negatieve milieu-impact. Concreet gaat het om 10 ton C02 die vermeden wordt per 100 ‘gennofte’ werkplekken.

 

Van Gansewinkel

22 november van 9h15 tot 13h in Houthalen-Helchteren

Van Gansewinkel laat het afval pas na meerdere cycli als restmateriaal in de recyclingprocessen belanden. Door de herwinning van schaarse grondstoffen en deze terug te leveren als grondstof voor nieuwe producten maakt het duurzaamheid tastbaar.

 

De Kringwinkel Antwerpen

1 december van 9h15 tot 13h in Merksem

Goederen in kringloop houden, sociale tewerkstelling creëren en goedkope en degelijke spullen aanbieden, het principe van deze pionier in de circulaire en sociale economie is ondertussen gekend. De Kringwinkel Antwerpen streeft naar maximaal hergebruik van afgedankte goederen. De inkomsten uit de verkoop worden vooral gebruikt voor het behoud en de creatie van arbeidsplaatsen voor mensen die weinig kansen hebben in het reguliere arbeidscircuit.

Tijdens het bedrijfsbezoek kijk je achter de schermen bij de sorteer- en herstelplaats en in het centraal magazijn te Merksem. Volg de weg van de binnengebrachte goederen: van afgedankt, overbodig tot winkelklaar en zo goed als nieuw.

 

Deceuninck Recycling

8 december van 9h15 tot 13h in Diksmuide

Deceuninck ontwerpt en produceert pvc en composiet profielen voor allerlei toepassingen: van ramen en deuren tot interieur en tuin. Het bedrijf recycleert haar eigen extrusieafval en het zaagafval van raamfabrikanten (postindustrieel afval). De eerste Deceuninck ramen werden zo’n 50 jaar geleden gemonteerd en zijn stilaan – omwille van strengere isolatie-eisen – aan vervanging toe. Deceuninck ontwikkelde een oplossing voor de recyclage van het moeilijkere post-consumerafval. Niet alleen voor afgebroken PVC-ramen maar ook voor diverse bouwproducten uit harde pvc. Het nieuw gewonnen materiaal hergebruikt Deceuninck zelf voor de productie van nieuwe bouwproducten. De beste kwaliteit wordt als kern gebruikt in raamprofielen. 

 

Inschrijven

Inschrijven is gratis, maar verplicht via www.a-m.be. Na inschrijving ontvang je een gedetailleerd programma en praktische info over het bedrijfsbezoek.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.